IMRE ZSOLT: NAGY PORT KAVAR MATKOVICH GYEREKEINEK BOTRÁNYOS BIZNISZE

„Nagy port kavar napjainkban a helyi közéletben a Matkovich Ilona családjához köthető Lujza és Koriander vendéglátóhely Duna-parti üvegpavilonjának hatósági engedély nélküli építésével kapcsolatos ügy” – hangsúlyozta közösségi oldalára feltöltött videójában Imre Zsolt, a Váci Polgári Fórum vezetője.

Imre Zsolt részletezte: „a polgármester mint hatásköri címzett településképi engedélyt adott a családja érdekeltségi körébe tartozó Lujza és Koriander vendéglátóhely által benyújtott kérelemnek, az épület előkertjében üzemelő étterem ajtóbejárata fölé árnyékoló szerkezet építésére. Aztán hogy, hogy nem, az árnyékolót egyszer csak üvegkalitka váltotta fel az előkertben.”

„Ezzel két probléma van. Az egyik, hogy a Helyi Építési Szabályzat a területi védettség alatt álló Duna-parti épületek előkertjébe semmilyen építmény felállítását nem engedélyezi. A másik, hogy a polgármesternek a településkép védelméről szóló helyi rendelet szerint nyomon követési kötelezettsége van az általa árnyékoló szerkezet építésére kiadott engedély tekintetében” – mutatott rá Imre Zsolt.

Ha tehát nem az valósul meg, amire az általa kiadott engedély szól, a rendelet szerint kötelezést kell kiadnia az építtetőnek az eredetei állapot visszaállítására – tette hozzá.

Imre Zsolt úgy folytatta: „közben az építésfelügyeleti hatóság ellenőrzést tartott a cégnél és a szabálytalan építés miatt eljárást indított az építmény építtetőjével szemben. Erre, a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva nem ad most felvilágosítást a képviselői kérdésekre a polgármester asszony. Arról azonban mélyen hallgat, hogy ha ő nem mulasztja el az általa kiadott engedély nyomon követését, akkor nem azonnal az eredetei állapot visszaállítására kellett volna köteleznie az építtetőt.”

„És akkor tegyük fel a kérdést: vajon miért nem tette ezt? Gondatlanságból, vagy netán szándékosan?” – tette fel a kérdést a Váci Polgári Fórum vezetője.

„Ehelyett most inkább a HÉSZ módosítását kezdeményezik egy másik vendéglátócég által beadott kérelem nyomán. Mindenki véleményére bízom, hogy eldöntse, mennyire szakmailag megalapozott döntés ez az évtizedek óta területi védettséget élvező műemléki környezetbe történő beavatkozás, vagy éppen egy szakmai köntösbe öltöztetett, átlátszó manőver az üvegkalitka fennmaradása érdekében” – fűzte hozzá Imre.

„Annak megállapítására pedig, hogy az önkormányzat részéről történt-e mulasztás ebben az ügyben, azt ki és milyen hatáskörben követte el, a képviselő-testület jobboldali tagjai belső vizsgálatot kezdeményeztek. Az ügy etikai és morális megítélése legyen mindenki egyéni ízlése szerint való, hiszen ki mint él, úgy ítél” – zárta szavait Imre Zsolt.