MAKOVECZ IMRE EGYETLEN VÁCI HAGYATÉKA A MATKOVICH-FÉLE CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK LEGÚJABB ÁLDOZATA – 0627.HU LAPSZEMLE

Két tűz közé szorultunk – mondták a 0627.hu-nak Vác egyetlen Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész tervezte épületének aggódó tulajdonosai, akik évek óta kénytelenek elviselni a Matkovich Ilona váci polgármesterhez köthető családi cégek botrányos építkezéseinek hatásait.

Jelen esetben a Barabás utcában és a Liszt Ferenc sétányon épült társasházak ügyeit, e két ház között áll, vagy inkább szorult be ugyanis a Szilva-házként nyilvántartott Makovecz épület Vácon – írja a 0627.hu.

„Az egész ügy kvintesszenciája, hogy Makovecz Imre váci organikus építészeti műemlékét, ezt a helyi védettség alatt álló házat és mindazt, amit képvisel, ami szellemileg mögötte van, azt félredobják, mert az üzleti vállalkozás a legfontosabb. Makovecz Imre, a magyar organikus építészet megteremtőjeként rengeteget tett annak érdekében, hogy az építészet ne mechanikus tevékenység legyen, hanem fogadják el művészi tevékenységként. Megérdemelne annyit a váci kulturális élettől, vagy attól, aki ezt a várost irányítja, hogy ne kerülhessen ennyire méltatlan helyzetbe” – mondták el a 0627.hu-nak a váci Makovecz ház tulajdonosai a kulturális és szellemi örökségéért aggódva, miután Vác polgármesteréhez, Matkovich Ilona családjához köthető vállalkozás, azaz fia, Pajor Dániel cége, a Geo-Art Team Kft. a Makovecz ház mellé a Liszt Ferenc sétányon olyan társasházat épített, melynek a Budapest Környéki Törvényszék jogerős ítélete megsemmisítette a fennmaradási engedélyét.

Emellett egész ősszel lepel alatt javították a hibákat.

A portál szerint a váci polgármester családjához köthető cégek botránysorozata ezúttal újabb döbbenetes részletekkel folytatódik. A Makovecz Imre szellemi és kulturális örökségének őrzői ugyanis elszenvedői voltak a nem éppen zökkenőmentes építkezésnek. Évekkel ezelőtt költöztek Budáról Vácra, mert beleszerettek a Duna partra néző művészházba. Beköltözésüket követően kezdődtek meg a közvetlen szomszédjukban a hatlakásos társasház kivitelezési munkálatai.

Ők maguk ezidáig több millió forintot költöttek már a Makovecz házra, hogy az eredeti terveknek megfelelően állítsák helyre, ám a szomszédban nem szabályosan felépült társasház miatt számos hátrány éri őket a mai napig.

A lap bent járt a Vácon kiemelkedő értéket képviselő egyetlen Makovecz Imre által tervezett házban. Az építész ezt a különleges épületet Markó Erzsébet Kossuth-díjas festőművész számára tervezte.

A jelenleg nappaliként, korábban műtermeként funkcionáló nagy belmagasságú térben óriási ablakokon szűrődne be a Duna-parti sétány felől érkező természetes fény, ha a Pajor Dánielhez köthető vállalkozás által, Ferencz Gellért műszaki vezetésével nem szabályosan megépített társasház nem lógna be, és venné el ezzel a kilátás egy részét és a napfényt egyaránt ettől a háztól. De nem ez a legnagyobb probléma.

Az első gondok már akkor felmerültek, amikor megmutatták számukra a tervrajzokat, majd gondot észleltek az alap kitűzésénél is, majd a leendő társasház magasságánál – sorolják az évek óta húzódó, egyre elfajuló problémákat, melyek szinte eltörpülnek amellett, amik még kiderültek a botrányos építkezésről és mára odáig fajultak, hogy fennmaradási engedélyt is jogerősen megsemmisítették. Ám még ezzel sincs vége a váci polgármester családjához köthető cég ügyeinek.

A Makovecz hagyaték őrzői hangsúlyozták, hiába költöttek az évek során már több millió forintot arra, hogy itt lakhassanak és egyúttal megőrizhessék ezt a különleges építészeti alkotást, ugyanis mindebben nem partner Vác városa.

„Egyáltalán nem érezzük azt, hogy a város ugyanúgy aggódna ennek a háznak a sorsáért, mint mi. Az említett építkezések miatt pedig olyan állapotba kerültünk, hogy mindezt nem tudjuk tovább őrizni így” – mondták el a panaszosok a 0627.hu-nak. 

A fő gondot az okozza, hogy gyakorlatilag sem ők, sem Pajorék nem férnek hozzá a saját házukhoz. Nem lehet például kitisztítani a Makovecz ház ereszcsatornáját, továbbá a ház tetejének verébdeszkáját konkrétan belevésték Pajorék falába.„Ezzel a megoldással minket rengeteg pénzbe zavartak bele” – érzékeltetik a helyzetet a tulajdonosok, mert gyakorlatilag ipari alpinistákkal lehetne csak az alapvető állagmegóvási munkálatokat elvégezni, önhibájukon kívül.

fotó: 0627.hu

Mindezeken kívül még további probléma is fennáll Pajoréknál. A tavaly februári katasztrófavédelmi szemlén tett beismerés után ismét elismerik, hogy nem a tervek szerint épült fel a ház tűzfala, ugyanis a portál szerint önbejelentést tett az építtető ügyvédje.

A 0627.hu úgy értesült, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal építésügyi hatósága úgy határozott, hogy kötelezi Pajor Dániel cégét, a Geo-Art Team Kft-t arra, hogy a Liszt Ferenc sétányon megépült hat lakásos társasház meglévő hőszigetelő rendszerét lecserélje a lakóépületre előírt A/1/A/2 tűzvédelmi osztályba tartozó hőszigetelő anyagra.

Magyarán, amit a Makovecz hagyaték őrzői, valamint a szomszédok évek óta hangoztattak, hogy nem megfelelően történt az építkezés, az bizonyítást nyert. Pajorék kénytelenek lesznek lebontani és a szabályoknak, valamint a terveknek megfelelően újra kivitelezni a tűzfali hőszigetelő rendszert.

A Makovecz házban élők ezzel kapcsolatban feltették a kérdést, hogy miképp fordulhat az elő, utalva a felelős műszaki vezetőre, Ferencz Gellértre, hogy egy diplomás és kamarai tag mérnök, aki tudja az építési szabályokat nem azzal szigetelte le a ház tűzfalát, amivel kell? Arra a kérdésre, hogy mit tapasztaltak a kivitelezés során, tekintettel arra, hogy közvetlen közelről élték meg, és nézték végig az évek során úgy reagáltak: „Ez egy regény. Ismerjük az ő építési módjukat..”

Noha a Pest Megyei Kormányhivatal építésügyi hatósága kötelezi a Makovecz ház tulajdonosait, hogy beengedjék Pajorékat a saját telkükre a tűzfalat érintő hőszigetelési munkálatok elvégzésére, ám hangsúlyozzák, hogy ezt csak akkor teszik meg, ha a Geo Art-Team Kft. az illetékes szakhatóság által jóváhagyott kivitelezési tervet készít, majd eljárási hatóság egyetértését követően tájékoztatást kapnak erről. „Akkor beengedjük. Anélkül nem” – nyomatékosítják.

Mint a panaszosok mondják, ők mindvégig bizalommal álltak Pajor Dániel cégéhez, ahogy a váci önkormányzathoz is, ám megcsalatkozva érzik magukat:

„Rájöttünk, hogy a szó elszáll. Az emberi, vagy bizalmi kapcsolatunk is a nullára redukálódott ezzel. A várossal és a kivitelezővel egyaránt.”

„Van egy tulajdonos. Egy Pajor nevezetű ember, aztán egy Lelkes nevezetű ember, aki szintén beszélt velünk, noha ő nem volt a Kft-nek a tulajdonosa. Akkor van egy kivitelező, valami Gellért, aki szakmailag felel ezért az egészért. Hát ő benne van aztán most a slamasztikában” – mondták a tulajdonosok a 0627.hu-nak.

A Makovecz ház kertjében egy másik társasház áll, mely az ott élők elmondása szerint szintén Matkovich Ilona polgármester családjához köthető cég kivitelezésében készült. Rámutattak, hogy a fából épült Makovecz ház tulajdonképpen két tűz között van, mivel ott is ugyanolyan tűzfal van, ezért Pajor Dániellel azt is közölték, hogy azt is csinálja meg, ha bemegy a telkükre.

fotó: 0627.hu

„A nagy baj tehát az, hogy nem lehet tudni mi lesz a Makovecz ház sorsa. Garanciát szeretnének arra, hogy a Pajorék által elvégzett munkálatok után az eredeti állapotnak megfelelően vissza lesz állítva minden” – mondták a panaszosok a portálnak. Úgy vélik, hogy a fentiek tükrében ők nem garancia erre. Ezért is fordultak segítségért a Makovecz Alapítványhoz is, mert máshoz már nem tudtak.

„Állítólag egész Vác szellemiségét őrzi az Összefogás Vácért, közben pedig semmiféle törvényt nem tartatnak be? Ez azért furcsa nem?” – teszik fel a kérdést. Mint hangsúlyozzák, emiatt a ház miatt költöztek Budáról Vácra, milliókat fordítottak már rá, hogy úgy hozzák rendbe, ahogy az eredeti tervben szerepelt. Még a covid-járvány előtt kereste fel őket a Makovecz Alapítvány. Akkor mindent listáztak, azóta is kapcsolatban vannak és minden segítséget megadnak számukra. Hangsúlyozzák, hogy ebben sajnos nem érzik partnernek a váci önkormányzatot:

„Lehetetlen helyzetbe került maga a ház és a szellemi érték, és ezzel Makovecz Imre hagyatéka, ami azt bizonyítja, hogy itt a helyi vezetést abszolút nem érdekli ez az egész. Ez a két üzleti vállalkozás körbefonja, gyakorlatilag két tűz közé szorítva a házat, s így nagyon nehéz helyzetbe kényszerülünk, hiszen az épület állagát képtelenség így megőrizni és karbantartani úgy, ahogy azt egy szellemi értékkel kellene” – hangsúlyozzák a tulajdonosok.

fotó: 0627.hu

A 0627.hu részletezte: a Makovecz Alapítvány hivatalos oldalán lévő térképen Vácot érintően három Makovecz Imréhez köthető találat szerepel. Két terv, valamint egy megépült épület. A cikkben szereplő Szilva-házat a fellelhető adatok szerint 1982-ben tervezték és 1985-re készült el. A kétlakásos épülethez a vázlatterveket követően engedélyezési-és kiviteli terv is készült. A terveket Várlaki Erzsébet rajzolta meg.

Az alapítvány oldalán ezen kívül a Duna-part rendezési terve szerepel még, melyet 1992-ben Makovecz Imre, Ekler Dezső, Csernyus Lőrinc és Tura Attila készítették. A harmadik találat az új köztemető ravatalozója. A terveket Várlaki Erzsébet rajzolta meg.

 

fotók, forrás: 0627.hu