ÜNNEPI MISEREND A VÁROS KATOLIKUS TEMPLOMAIBAN VÍZKERESZT NAPJÁN

Január 6-a, Vízkereszt napja parancsolt főünnep a katolikus egyházban, ennek megfelelően alakul a miserend a város templomaiban.

Szentmisék a szombati napon:
8.00 Hétkápolna, 8.30 Fehérek temploma, 16.30 kisváci Regőczi-kápolna, 18.00 Barátok temploma, a szentmisét Marton Zsolt megyéspüspök mutatja be.

A deákvári plébániatemplomban ugyancsak este hat órai kezdettel lesz szentmise, amihez kapcsolódóan házszenteléseket lehet kérni erre a napra előzetes időpont egyeztetéssel.
A Vízkeresztet követő vasárnappal véget ér a karácsonyi idő, 8-án hétfőn elkezdődik az évközi idő.

Vízkereszt, epifánia (Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése) vagy háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnep, amely Jézus Krisztus megjelenésének, kinyilvánulásának momentumait kapcsolja egybe: a napkeleti bölcsek imádása (és korábban, a karácsony ünnepének kialakulása előtt Jézus születése); Jézus megkeresztelkedése a Jordánban; Jézus első csodája (a víz borrá változtatása) a Kánai menyegzőn.
Ezek közül később keleten Jézus keresztsége lett hangsúlyos (erre emlékeztet a vízszentelés), nyugaton pedig a napkeleti bölcsek látogatása került előtérbe – olyannyira, hogy a római katolikus egyház a második vatikáni zsinat óta csak ezt ünnepli vízkeresztkor, a többit más napokra helyezték át.