MUTATJUK A RÉSZLETEKET, ÍGY VARIÁLTÁK ÁT AZ UTOLSÓ PILLANATBAN A VÁLASZTÁSI KÖRZETEKET MATKOVICHÉK

Átalakítja a váci balliberális önkormányzat az egyéni választókerületeket a jövő évi választások előtt.  Vajon Matkovichék ezzel a lépésükkel mennyire erősítik esélyeiket a kormánypárti képviselőkkel szemben?

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Mokánszky Zoltán FIDESZ-KDNP-s önkormányzati képviselőt telefonon értesítette a város jegyzője arról, hogy területileg átalakítják a 7. számú egyéni választókerületet. Az ügy érdekessége, hogy pont ez az a körzet, amit a Fidesz-KDNP nyert meg 2019-ben. Nem is akárhogy. Akkor Mokánszky Zoltán a szavazatok 48,49%-át kapta meg a választóktól szemben Zöldi Péterrel, a baloldal jelöltjével, akire a voksok  csupán 34,29%-a érkezett.

Ezzel kapcsolatban e-mailben sajtókérdéseket küldtünk Matkovich Ilonának. Szerettük volna megtudni, hogy mi az álláspontja ezzel kapcsolatban, és hogy érint-e változás másik váci választókerületet is. Választ azonban több mint egy hete nem kaptunk tőle.

A vac.hu oldalon dr. Zsidel Szilvia jegyző tette közzé a részleteket november 30-án. Éppen az utolsó napon, amikor a vonatkozó törvény még engedi, hogy a helyi választási iroda vezetője módosítson a választókerületi beosztáson. A leírtak szerint az egyéni választókerületek területi beosztásának változtatását a lakosságszám változásával indokolja a jegyző.

Íme a részletek:

„Az 01. számú EVK +6,61 %-kal, a 02. számú EKV -3,64 %-kal, a 03. számú EVK -4,85 %-kal, a 04. számú EVK -9,44 %-kal, az 05. számú EVK -11,97 %-kal, a 06. számú EVK +1,87 %-kal, a 07. számú EVK +7,42 %-kal, a 08. számú EKV +3,89 %-kal, a 09. számú EVK +4,70 %-kal, a 10. számú EVK +5,40 %-kal tér el az átlagos létszámtól” – írja határozatban dr. Zsidel Szilvia.

Mindezek ismeretében felmerül a kérdés, hogy a 2024-es választáskor mennyire tudnak profitálni Matkovichék a választókerületek területi átvariálásával?