AZ ÁLLAMI SZUVERENITÁSRÓL SZÓLÓ NEMZETI KONZULTÁCIÓ KERÜLT FÓKUSZBA AZ ÉV UTOLSÓ VÁCI POLGÁRI ESTJÉN

A nemzeti szuverenitásról szóló, január közepéig tartó nemzeti konzultáció felvetései kerültek a középpontba a november utolsó napján tartott évzáró Váci Polgári Esten, az eseményen a házigazda Rétvári Bence országgyűlési képviselő a nemrégiben kinevezett igazságügyi miniszterrel, a dunakeszi központú szomszéd választókerületet képviselő Tuzson Bencével együtt igyekezett rávilágítani a kérdéskör jelentőségére.

– Amikor az ember belecsöppen abba, hogy egyik napról a másikra az igazságügy-miniszteri székben találja magát, akkor egyszeriben nem csak politikai szinten, hanem jogi oldalról is egyre inkább szembejönnek azok a problémák, amelyekről mindannyian úgy gondolhatjuk persze, hogy távoli kérdésekben vitázunk, harcolunk Brüsszellel, de amikor hirtelenjében ott kell helyt állni, küzdve Magyarország érdekeiért, akkor az egy egészen más nézőpont. Ebben a helyzetben az ember egy kicsit többet megérthet arról, hogy mi minden van a háttérben, és bizony nagyon összetett feladvány megérteni és megértetni azt, hogy az ellenfeleink miért gondolkodnak úgy, ahogy és miért gondolkodunk mi teljesen másként. És engedjék meg, hogy alapvetésként megemlítsem: ha mi magunk érezzük azt a problémát, hogy ha hirtelenjében mondjuk bevándorlók tömegei jelennek meg a határainkon, és érezzük, hogy ha ezek a bevándorlók itt maradnak, akkor képesek lesznek megváltoztatni a mi kultúránkat, életünket, akkor ennek egész egyszerűen történelmi okai vannak. Hiszen mi magyarok már többször ki voltunk annak téve, hogy bizony a saját kultúránkat valami veszély fenyegette, a török időktől kezdve vagy még korábbtól, de aztán a Habsburg időszakban, még később pedig a szovjet megszállás idején is szembesültünk ezzel, tehát a lényeg, hogy éreztük, érezzük, hogy mindez a saját kultúránk, hagyományaink megmaradásáról szól. Persze Németországnak és Franciaországnak is voltak háborúi a múlt évszázadokban, de soha nem szóltak ezek a háborúik arról, hogy a kultúrájuk, identitásuk megőrzése a tét, egy német sosem érezte azt, hogy holnaptól esetleg nem lesz német, és amit ő eddig csinált, az meg fog változni, egy francia sem, az ő gondolkodásukat nem is súlyosbítja ez a tudat. Az ő gondolatuk abba az irányba mutatott és mutat ma is, hogy ha ők elindultak valahova a világba, akkor általában ők vitték a saját kultúrájukat, így voltak ezzel a britek, franciák is, és végtére igazuk is volt, mert a világ nagy része az ő mintáik szerint kezdett öltözködni, az államszervezeteket európai mintára építették fel, a hadseregeket is.

 

Tehát tulajdonképpen az ő kultúrájuk expanzív, terjeszkedő, ők ebből indulnak ki, úgy érzik, nincs mitől tartaniuk, amit kimondanak, azt egyszeri igazságként kell elfogadnia mindenkinek, lett légyen szó akár akár a gender-kérdésről vagy bármi másról. Mi ezzel szemben a saját kultúránk állandó féltését érezzük, tehát állandó veszélyeztetettségben érezzük magunkat. És ez egy óriási nagy különbség közöttünk – mondta bevezetőjében Tuzson Bence.

Szavai szerint a két különböző nézőpont szembenállásával még nem is lenne gond, a gond ott kezdődik, hogy Nyugat-Európából, Brüsszelből egész egyszerűen minden törekvést, akaratot rá akarnak kényszeríteni mindenkire, ha pedig valami probléma adódik, amit ők maguk idéztek elő, akkor azt szét akarják teríteni.

Fotó: Szabó Csaba

– Létezik persze európai szolidaritás, csak itt két dolgot sokan nagyon összekevernek, mert vannak stratégiai kérdések, történelmi távlatúak és vannak taktikai jellegűek. Az például, hogy a bevándorló tömegeket hirtelenjében szétosszuk, az bizony egy történelmi távlatú kérdés, miközben Brüsszelben csak taktikai feladatnak tekintik – adott távlatot a hazánk szuverenitásáról szóló nemzeti konzultációnak Tuzson Bence.

Az est egyik meghatározó részeként az egybegyűltek megnézhettek olyan felvételeket, amelyek azt mutatják, hogy az erőszakosabb, szúró-vágó és sok esetben lőfegyverekkel is felszerelkezett határsértők miként ostromolják a kerítést, támadják a határvédőket, Tuzson Bence elmondta, ezekkel a sokkoló képekkel a jövőben a brüsszeli bürokratákat is szembesíteni fogják tárgyalási alapként.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter a polgári est előtt tartott sajtótájékoztatón is kiemelte, és egyben kérte a régióban élőket – mint ahogy korábban –, hogy ezúttal is mondják el véleményüket a nemzeti konzultáció kérdéseiről, mert a véleményük nem csak Magyarországon, hanem Brüsszelben is hallatszik majd, ami erősíti hazánk tárgyalási pozícióját.

Dunakanyar Régió/R. Z.