VÉGÉHEZ ÉRT A VÁCI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TELEP FEJLESZTÉSE

A projektet a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programon belül, a KEHOP-2.2.2 pályázati konstrukció keretében, 4,964 milliárd forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból az Építési és Közlekedési Minisztérium és a DMRV Zrt. konzorciuma valósította meg. A beruházás keretében megújult és korszerűbbé vált a korábban túlterhelt és technológiai szempontból elavult szennyvíztisztító telep.

A váci szennyvíztisztító telep regionális feladatokat lát el Vác mellett Csörög, Dömös, Kismaros, Kosd, Nagymaros, Őrbottyán, Pilismarót, Szendehely, Szokolya, Sződliget, Vácduka, Váchartyán, Vácrátót, Verőce, Visegrád csatornázott területein. A felsorolt településeken keletkező, összegyűjtött és átemelt, valamint a gödi SAMSUNG I.sz. gyáregység előkezelt ipari szennyvizét fogadja, tisztítja eleveniszapos biológiai tisztítási technológiával.

Az utóbbi évtizedekben a szennyvíz minősége a lakossági szokások miatt megváltozott, így a szennyvíztisztító terhelése a szennyezőanyagok tekintetében növekedett, ezzel párhuzamosan pedig a szennyvíztisztítással kapcsolatos követelmények szigorodtak. A telepnek teljes biológiai szervesanyag eltávolításon kívül a telep vízjogi üzemeltetési engedélyében meghatározott határérték szerinti nitrogén és foszforeltávolítást kell megvalósítania. Ehhez a reaktorterek és a technológiai egységek fejlesztésére volt szükség.

A beruházásnak köszönhetően a szennyvíztisztító telep az előírásoknak és a derogációs kötelezettségeknek egyaránt megfelel.

A korszerűsítés magába foglalta a szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztését, az előmechanikai tisztítósor gépészeti és építészeti átalakítását. Új műtárgyat alakítottak ki a biológiai tisztítás elvégzésére és a csatornaiszap fogadására a szükséges gépészeti berendezésekkel együtt.

A beruházás során a szennyvíztisztító telep fejlesztése és korszerűsítése mellett megvalósult az agglomeráció hálózatában található 25 db meglévő hálózati átemelő irányítástechnikai rekonstrukciója, valamint a Vác, Attila utcai egyesített rendszerű csatorna szétválasztása is. A beruházás 2022-ben pótmunkával egészült ki, a telepen működő iszapvíztelenítési vonal fejlesztése során egy iszapsűrítő és a hozzá tartozó puffer medence építése történt meg.

V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára a beruházást lezáró sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít a víziközmű ágazatra. Ennek eredménye, hogy Magyarországon tíz év alatt megkétszereződött a szennyvíztelepek száma. Hozzáfűzte, hogy 2010-ben háromszáznál több településen nem volt megfelelő az ivóvíz minősége Magyarországon, ám mára ez a szám tízre csökkent.