V. NÉMETH ZSOLT: A FŐPOLGÁRMESTER DÖNTÉSE VESZÉLYEZTETTE VOLNA A VÍZELLÁTÁST

Veszélyeztette volna a főváros vonzáskörzetében élők vízellátását, ha a főpolgármester felmondja az agglomerációs településeket érintő vízátadási szerződéseket – mondta az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán.

V. Németh Zsolt zsarolásnak nevezte Karácsony Gergely döntését, amellyel szerinte szintet lépett a rezsivita az ellenzékkel. A kormány továbbra is fenntartaná a csökkentett díjakat, és úgy gondolja, hogy a víz „nem csupán egy termék a sok közül.”A hozzáférés az egészséges ivóvízhez alapjog, senkit nem lehet ettől megfosztani. Budapest körül tucatnyi település ellátását biztosítja a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt., amely a Fővárosi Vízművek Zrt.-től kap vizet.

A szerződések felmondása ezt az állapotot veszélyeztette volna, a kormány ezért döntött úgy, hogy a jogszabály-módosítással megakadályozza a főpolgármester kezdeményezését – tette hozzá.

Változtatásra azért is szükség van, mert a nem lakossági felhasználók országszerte több mint kilencszázféle vízdíjat fizetnek, a legalacsonyabb és legmagasabb között negyvenkilencszeres a különbség – hangsúlyozta az államtitkár.

V. Németh Zsolt elmondta, az eltérés abból ered, hogy a szolgáltatók önköltsége számos körülménytől függ, elsősorban attól, honnan nyerhetnek vizet és milyen eljárással lehet azt fogyaszthatóvá tenni, ha szükséges.

A méretgazdaságosság ugyancsak fontos szempont, hiszen egy fogyasztóra számítva drágább a szolgáltatás a kisebb településeken, mint ott, ahol több százezren vagy akár milliónyian élnek. A kormány azt szeretné elérni, hogy a nagy nyereséggel dolgozó szolgáltatók bevételéből jusson a kedvezőtlenebb helyzetű területeknek is, mert igazságtalan, hogy az eltérő helyi adottságok miatt ilyen különbségek legyenek az országon belül – mondta V. Németh Zsolt.

Mint ismert, Karácsony Gergely főpolgármester tizenkét agglomerációs település – köztük Vác – vízellátását akarta felhasználni politikai zsarolásra, hogy pénzhez juttassa a csőd szélén egyensúlyozó Budapestet. Karácsony korábban levélben fenyegette meg a kormányt, hogy a Fővárosi Vízművek nem tesz eleget a szerződésben rögzített vízátadási kötelezettségének, ha az állam nem fizet magasabb díjat a vállalatnak.

 

kiemelt kép: vasárnap.hu