ÖNT IS FELHÍVTA MATKOVICH? KAMPÁNYÜZEMMÓDBA KAPCSOLT A VÁCI BALOLDAL

Novemberben számos váci lakost, több esetben teljes családokat hívtak fel egy budapesti telefonszámról. A hívás egy előre rögzített beszédet tartalmazott. A felvételen Vác baloldali polgármestere, Matkovich Ilona volt hallható. A felkeresett állampolgárok a telefon nyomógombjaival tudtak választ adni közéleti témájú kérdésekre.

A közbiztonság értékelése mellett arról mondhatták el véleményüket a váciak, hogy akarnak-e akkumulátorgyárat vagy munkásszállót a városba, mintha tervben lenne ilyen beruházás. 

Az érintett telefonszám (+36-1 443 3191) már nem először jelenik meg baloldali politikai kampányokkal összefüggésben. 

A kihivott.hu adatai között egy hozzászóló azt írja, hogy 2018.04.05-én, pár nappal az országgyűlési választások előtt politikai okból keresték meg őt. Szintén a hozzászólásokból derül ki, hogy 2020 márciusában, a koronavírus járvány kirobbanását követően kezdték el újra tömegesen politikai célokra használni a szóban forgó telefonszámot. 

2021 márciusában jelent meg először a telefonhívásoknál az ellenzéki előválasztás témája, majd júniusban Molnár Gyula (MSZP, majd DK) rögzített beszédeit lehetett hallani a vonalban. 2021. augusztus – szeptemberében, az ellenzék által szervezett előválasztási kampány során a Momentum megbízásából telefonálhatták körbe az országot, melynek kapcsán már a hozzászólások mellett több bosszankodó Facebook poszt is született az akcióval összefüggésben. A Facebook bejegyzések alatti kommentekből kitűnik, hogy az érintetteknek sok ismerősét ugyanúgy felkeresték kéretlenül az említett telefonszámról: Orosz Anna, Donáth Anna és Fekete-Győr András előre felvett beszéde volt hallható a telefonban.

2021. októberében, miután kiderült, hogy Fekete-Győr András és a Momentum csapata az előválasztás első fordulójában elbukott, a második fordulót megelőzően ugyanerről a számról már Márki-Zay Péter hangja csengett vissza, hogy meggyőzze arról a választókat, hogy rá érdemes szavazni.

A kihivott.hu legtöbb hozzászólójának 2023 nyara óta potenciális csalóként jeleníti meg a számot a telefon és többeknek azonnal le is tiltja.

A számhordozottsági adatok szerint a +3614433191 telefonszám szolgáltatója az ADERTIS Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft., ami felhőalapú, telefonos ügyfélkezelő rendszer és call center szoftvereket biztosít.

forrás: szamhordozottsag.nmhh.hu

A cég honlapján részletesen tájékoztatnak arról, hogy az általuk működtetett call center rendszerük mi mindenre alkalmas: többek között értékesítés és telemarketing kampányok kezelésére, ügyfélszolgálatok kialakítására, illetve piackutatás, online kérdőívek telefonos kitöltésére, felmérésre.

A telefonkampány során tehát több helyi lakost is kéretlenül hívtak fel anélkül, hogy magántelefonszámuk nyilvános lenne, vagy bárhol is megadták volna. A kampány ideje alatt jellemző volt a napi szintű, manipulatív hírverés is a helyi baloldali médiában. Az akció zárásaként pedig egy lakossági fórumra is sor került. Mindezek ismeretében felmerül a kérdés, hogy ez vajon menni pénzükbe kerülhetett a váciaknak?