SZANISZLÓ RÓBERT VÁCI FOTÓRIPORTER ÉS TUDÓSÍTÓ CSAPATA JELENTI A LAS VEGAS-I NAGYDÍJRÓL

A váci Szaniszló Róbert fotóriporter és saját hírügynökségének munkatársi csapata egyre több sport világeseményre kap külön meghívót, akkreditációt, ami bizony komoly rangot jelent ebben a szakmában, mi pedig rendszeresen közölhetünk tőlük riportokat – ezúttal a Forma 1 utazó cirkuszának Las Vegas-i futamáról.

Szerző: Anna Pittner (FPA)

Hosszú évtizedek után visszatért az F1 a bűn városába, Las Vegasba, ugyanis 1981-ben illetve 1982-ben a Caesars Palace parkolójában már rendeztek futamot.
Hatalmas show műsorral készültek a sport szerelmeseinek. Szerda este nyitó bulival startolt el a hétvégi program, ami a szokásostól eltérően, helyi idő szerint a szombat éjszakai futammal zárul majd.

A célegyenesen felállított mini színpadokon egymás után léptek föl az előadók egy-egy szám erejéig.
Fellépett többek között Andra Day, Bishop Briggs, Keith Urban, legnagyobb névként John Legend és Kylie Minogue.

A show részeként a közönség legnagyobb örömére bemutatkoztak a pilóták is.
A mintegy félórás műsor végére az eső is megérkezett. A hétvége ugyan száraznak ígérkezik, ám az éjszakai futam hőmérséklete hűvös lesz hideg aszfalttal.
Az autók különleges festést kaptak erre a hétvégére. A város hatalmas világító gömbje, a szeptemberben átadott Sphere is az eseményt hirdeti.
Sok negatív kritika érte az elmúlt időszakban a futamot. Támadták a turisták oldaláról, hogy a Strippen lévő ikonikus helyek nem fotózhatóak, látogathatóak rendesen. A lelátók építése több héttel a verseny előtt megkezdődött, ami miatt a Bellagio szökőkútja nem működött és a hatalmas felépítmények fotózhatatlanná tették az utcák, épületek egy részét. A helyiek pedig panaszkodtak a közlekedés nehézsége miatt.
A Forma 1 azonban akkora üzletet lát ebben, hogy a világon egyedülállóan magára vállalta az esemény népszerűsítését. Más versenyeken cégek fizetnek nem kevés pénzeket, hogy ezt megtehessék. Ezt mutatja az is, hogy a három éves szerződés ellenére az F1 tíz évig hajlandó támogatni az eseményt.


Egy biztos, rengeteg kérdés övezi a versenyhétvége sikerességét és a verseny további jövőjét. De addig is hadd szóljon minden a száguldó cirkuszról ezen a hétvégén.
Elérkezett a várva várt Las Vegas-i futam, amit helyi idő szerint – a megszokottól eltérően – este 10 órakor rajtoltattak el.

A show-elemek nem maradhattak el a verseny napján sem. A pilótaparádén egyesével bemutatták a versenyzőket, akik oldschool autókkal tettek egy kört a pályán. Ezt követően a Cirque du soleil látványos performanszát tekinthették meg a kilátogató szurkolók.
A paddockban sztárok rohangáltak fel-alá. A szemfülesek összefuthattak Gordon Ramsey-jal, Rihannával, Patrick Dempsey-vel, Paris Hiltonnal vagy akár Usain Bolttal.

A rajtot Verstappen jól kapta el és sikerült megelőznie Sainz-t, habár mind a ketten kisodródtak a pályáról. Leclerc rádión panaszkodott, mert szerinte szabálytalanul szorította le Verstappen. Utánuk jó páran majdnem összementek és szintén kisodródtak. Perez és Alonzó rögtön orrkúp cserére kényszerültek. Kiderült, a pilótaparádé alatt az egyik régi autóból kiszivárgó olaj okozhatta a bonyodalmat.

Épphogy rendeződtek az autók, a harmadik körben Norris gumifalnak csapódott, így be kellett hívni a safety cart. A 6. körben engedték el a mezőnyt.
A FIA kivizsgálta a rajtban történteket és 5 mp-es büntetést adott Verstappennek.
A holland gumijai elkezdtek fogyni, így kínálkozott az alkalom, hogy a boxutcában letöltse büntetését. Leclerc azonban már a pályán megelőzte. Közben Hamilton és Piastri defektet kaptak, miután összementek a 14-es kanyarban.

A 22. körben az élen autózó Leclerc is kerékcserére kényszerült, ami nem sikerült valami gyorsra. Ennek ellenére sikerült három autó távolságra maradnia Verstappentől. Ekkor jött az újabb izgalom. Verstappen és Russel egyszerre előzték Sainz-t, aminek az lett a követmezmenye, hogy összementek és kerékcserére kényszerültek, ráadásul Russel is bezsebelt egy 5mp-es büntetést.
Perez a 32. körben támadásba lendült és megelőzte Leclercet, átvéve ezzel a vezetést. Nem tartott túl sokáig az előny, ugyanis három körrel később Leclerc ismét a győzelemért autózott. A verseny további része is tartogatott még meglepetéseket. Verstappen megkezdte menetelését a vezető pozícióig.


Leclerc gumijai elfogytak és hibázott a 12-es kanyarban, ami lehetőséget adott Pereznek, hogy felzárkózzon a második helyre. Azt hittük, innen Red Bull egy-kettő lesz, ám Leclerc hatalmas utolsó kört ment, visszaelőzte Perezt, megszerezve ezzel a dobogó második fokát.
A futamot a kanadai popsztár, Justin Bieber intette le.
A versenyt követően a szurkolókat a holland Dj Martin Garrix szórakoztatta.