VÁCLIGETI CSŐTÖRÉS – RÉTVÁRI BENCE: ELLENŐRZŐ MÉRÉSEKET IS ELVÉGEZNEK A SZAKEMBEREK

Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a tegnapi václigeti csőtörés után azonnali tájékoztatást és intézkedést kért a katasztrófavédelem és a vízművek vezetőitől.  A katasztrófavédelem haladéktalanul a helyszínre küldte a mobil labort, és még az este folyamán mintákat vettek a kifolyt vízből. „Az első laboreredmények nem mutattak ki veszélyes anyagot, de csak akkor érezzük magunkat teljes biztonságban, ha ellenőrző méréseket is elvégeznek a szakemberek. Ez már folyamatban is van” – közölte közösségi oldalán Rétvári Bence.

Rétvári azt írta: „a polgárok biztonsága a legfontosabb, ezért az ügy minden részét ki kell vizsgálni, a laborvizsgálat eredményét nyilvánosságra kell hozni, és a vizsgálatokat meg is kell ismételni, hogy mindenki pontos és biztos adatokkal rendelkezzen. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szakemberek megszüntették a szivárgást, a kiáramlott víz természetes vizet nem érintett. A katasztrófavédelmi mobil labor a kiáramlás helyszínén és egy közeli fúrt kútból mintát vett, amelyekből veszélyes anyag nem volt kimutatható.”

Hozzátette, hogy „a vízművek tájékoztatása szerint a meghibásodott vezetéket azonosították, elvégezték a sérült szakasz kizárását. Az esemény semmilyen formában nem befolyásolja a vezetékes ivóvíz-szolgáltatást, a településen a lakosság ellátása zavartalan, az ivóvíz továbbra is kiváló minőségű és fogyasztásra alkalmas.”

Kértem, hogy a sérült vezetékszakaszt lehetőség szerint még a mai napon állítsák helyre. A szakhatóságok jelentéseiről tájékoztattam Vác illetékes alpolgármesterét. Köszönöm a hatóságok gyors és szakszerű közreműködését. Kérem, hogy a továbbiakban is segítsék elő a hiba elhárítását és a lakosok teljeskörű tájékoztatását! Ragaszkodom hozzá, hogy a kifolyt vizet egy másik akkreditált labor is megvizsgálja, és az eredményeket hozza nyilvánosságra minél hamarabb! A váci családok biztonsága és tájékoztatása mindennél fontosabb!” – zárta bejegyzését Rétvári Bence.