TÜNTETÉS IZRAEL MELLETT, VÁCON

Az alábbiakban közöljük Schnábel János interjúját Turai Jánossal, a Váci Zsidó Hitközség elnökével.

***

Vácon a 160 éves zsinagóga felújított ódon falai régen nem láthattak ennyi embert, mint 2023. október 13-án az esti órákban, ugyanis a szűk Eötvös utcában szinte hömpölygött a tömeg a zsinagóga épülete felé.

Mi történik itt kérdeztem Turai Jánostól, a Váci Zsidó Hitközség elnökétől? „Semmi különös, csak meghirdettük, hogy akik egyetértenek velünk, az Izraelt ért orv támadás  következtében meggyilkolt ártatlan áldozatok emlékére rendezett megemlékezésünkkel, azokat pénteken 18 órára várjuk a zsinagógában.”

„Magunk sem gondoltuk, hogy ez a viszonylag monumentális épület esetleg kicsinek fog bizonyulni egy ilyen tömeg befogadására. Másrészt jóleső érzés látni és hallani, hogy ilyen sokan egyformán gondolkodunk” – mondta.

Pontosan este hat órakor kigyulladtak a zsinagóga lámpái, szinte betódult a tömeg és egy pillanat alatt csend keletkezett az épületben.

Turai János üdvözölte a megjelenteket, megköszönte, hogy ilyen nagy létszámban eljöttek, voltak akik gyerekeiket is elhozták. Szólt arról, hogy a XXI. század eddigi legkegyetlenebb, leggonoszabb gyilkos támadása érte Izrael civil lakosságát. Az emberi mivoltukból kivetkezett terroristák válogatás nélkül öltek meg öregeket, fiatalokat, csecsemőket és többeket félholtra kínozva túszként vittek el magukkal.

Surjányi Lehel, a váci és a miskolci hitgyülekezete ifjúsági tagozata nevében szólalt fel, ismertette a zsidóság több mint kétezer éves bibliából ismert örökjogát a Szentföldhöz, a Templom-hegyhez és Jeruzsálemhez.

Selmeci  György, a Váci Közéleti Egyesület elnöke elítélte az arcnélküli terrorizmust és annak támogatóit.  Felolvasta  az egyesületük  kiáltványát, amit a nagyhatalmak és az Európai Unió vezetőinek küldtek meg. Hangsúlyozták, hogy a palesztin népnek küldött források döntő része terroristák, bombagyártók kezébe kerülnek.

Ezek után szerkesztésre és felolvasásra kertült egy távirati szöveg, amit azonnal Izrael Állam Nagykövetségéhez juttattak el:

„Őexelenciája YACOV HADAS-HANDELSMAN úr Izrael Állam Nagykövetének Budapest Exszelenciás Nagykövet úr!

Megrendülve értesültünk arról, hogy Hamasz terroristák orvul megtámadták Izrael államát. Válogatás nélkül gyilkolták a lakosságot, öregeket, fiatalokat, férfiakat, nőket és csecsemőket. Brutálisan megkínzott, félholtra vert embereket túszként vittek el magukkal. Mi, Vác és a Dunakanyar zsidósága az itt élő Izrael barátaival nagygyűlésen tiltakozunk a terroristák emberiség ellen elkövetett bűncselekményei miatt. Reményünket fejezzük ki, hogy a bűnösök minél előbb elnyerik méltó büntetésüket. Izraelt és benne lévő testvér városunk, Givatayim lakóit is együttérzésünkről és szolidaritásunkról biztosítjuk.

Sálom!  A jelenlévők nevében: Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Surjányi Lehel a keresztény fiatalok nevében, Selmeci György a civilek nevében.”

Nem sokáig váratott magára a válasz:

„Kedves Barátaink! Együttérző szolidaritásukat hálásan köszönjük! Izrael Nagykövetsége”

A rendezvény befejezését követően a résztvevők több tucat mécsest gyújtottak. A zsinagóga épülete körül sok kis fény pislogása jelezte, hogy itt valami fontos dolog történhetett.

***