MINTEGY 500 DIÁK LÁTTA A SZABADSÁG, SZERELEM KONCERTSZÍNHÁZI ELŐADÁST VÁCON

Kilenc könnyűzenei versfeldolgozás, Petőfi Sándor forradalmi lelkülete, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő ereje és a költő alakja is megelevenedik abban a koncertszínházi előadásban, amely eddig nyolc vidéki helyszínen – köztük Vácon is – csaknem 5000 diák előtt mutatkozott már be kirobbanó sikerrel.

A „Petőfi Zenei Díj – Az év zenei eseménye” díjat elnyert produkció őszi országjáró körútjának harmadik állomásaként Vácra érkezett a napokban a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság című programsorozat keretében. A váci sportcsarnokban közel 500 fiatal látta az előadást.

A sodró lendületű, modern koncertszínházi előadás gerincét a költő versei adják. Ezek közül kilencet – a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére – népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. Aurevoir. (Ki vagyok én? Nem mondom meg…), Dánielfy Gergő (Nem ért engem a világ), Ember Márk (Föltámadott a tenger…), Paulina (A szabadsághoz), Romengo (Ha az Isten…), 4S Street (Szeretek én), Trap kapitány és a Tha Shudras (Szeptember végén), The Biebers (1848), valamint Sena (Egy gondolat bánt engemet…) videoklipet is készített a megzenésített versekhez, amelyek ugyancsak megjelennek a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében megvalósuló egyórás színdarabban.

A darab szövegkönyvét – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta. A színpadi mű ötletét Schmidt Mária történészprofesszor, a KKETTK Alapítvány főigazgatója adta.

A váci előadáson részt vett Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője, aki a diákokhoz szólva elmondta: ez az országjáró előadás a Petőfi-emlékév egyik fontos eseménye. Minden generációnak van Petőfitől egy-egy üzenete, ráadásul Petőfi többször járt Vácon, ugyanis a szülei itt laktak.

Rétvári Bence hozzátette, hogy „a versolvasás segít kifejezni az érzelmeket, a gondolatokat, a vers és a zenés vers segít megfogalmazni azt, amit a saját szavainkkal nem tudnánk.”