ŐSZI ELŐADÁSSOROZAT A VÁCI EGYHÁZMEGYEI GYŰJTEMÉNY ÚJRA KINYITOTT FŐTÉRI KIÁLLÍTÓHELYÉN

Mint arról már beszámoltunk, a napokban újra kinyitott a Március 15-e téren található Váci Egyházmegyei Gyűjtemény, ahol a folytatás frissített koncepciója szerint a jövőben rendszeressé válnak az időszaki kiállítások és az ismeretterjesztő előadások is.

Őszi programok

Október 6., péntek 15:00
Terdik Szilveszter – művészettörténész, muzeológus
Ábrázolások nyomában – különleges ikonográfiájú Mária-képek. Amikor a GPS helyett a méhek mutatják az utat a fába rejtett kegyképhez: a Valvanerai Szűzanya titka. Érdekes kultuszképek kialakulása és elterjedése, a történelem inspirálta művészek, csodák, amelyeknek ecsettel állítottak emléket.

Terdik Szilveszter, a magyarországi szakrális művészet kiemelkedő kutatója a Mária szent neve című kiállítás három festményének különlegességeire fókuszál előadásában.

Október 27., péntek 15:00
Zomborka Márta – etnográfus, muzeológus
Mária ünnepek – Mária tisztelet. Az egyházi év kiemelt Mária ünnepeinek eredete és tisztelete – a hozzájuk kapcsolódó hagyományok, képzetek, népszokások, különös tekintettel a Magyarok Nagyasszonya hagyományra és a váci hétkápolnai búcsúra.

November 10., péntek 15:00
Dományi Virág – művészettörténész
Madaras szobák, különleges terek az újkori Magyar Királyság területéről; egzotikus tájak őshonos madarakkal. Milyen üzeneteket hordozhat egy parkot, kertet, tájat idéző kifestés és annak élőlényei? Honnan nyerték a festők az inspirációt, ki hatott kire? Milyen volt Mária Terézia személyes ízlése?
A Maulbertsch-tanítvány, Johann Wenzel Bergl cseh származású festő kiemelkedő munkáinak részleteiről szól Dományi Virág művészettörténész, phd hallgató előadása.