FEJLESZTÉSEK ÚTJÁT ÁLLJA A BALOLDAL – CSAK MATKOVICH CSALÁDJA ÉPÍTKEZHET VÁCON?

Ideiglenes változtatási tilalmat szavazott meg a baloldali többségű képviselő-testület a volt Forte és a volt FICE gyárak területére, ahol így három évig nem indítható el fejlesztés. Tették ezt azért, mert sajtóhírek szerint az egykori FICE területén vendégmunkások számára szálláshelyet akart kialakítani egy vállalkozó.

Az erre vonatkozó előterjesztésben arra hivatkoznak, hogy “az elmúlt években az agglomeráció jelentősége és lakosságszáma folyamatosan növekedett. A helyi építési szabályzat ezeket a változásokat csak nehezen tudja kezelni. A települések rejtett tartalékai azokon a területeken koncentrálódnak, ahol a korábbi gyárterületek voltak, s melyekben a termelést már felhagyták, így azok rozsdazónákká, illetve barnamezős területekké, azaz potenciális fejlesztési területekké váltak.”

Mint írják: “Egyes jelentős területeken ma rendkívül fontos lenne egy-egy VRHT-t (Városrendezési Hatástanulmányt – a szerk.), mai nevén telepítési tanulmányt készíttetni annak érdekében, hogy az adott területeken a város fejlődéséhez valóban igazodó fejlesztések készüljenek, annak műszaki és humán infrastruktúra igényét is figyelembe véve, a túlzó beépítések és a városszövetbe nem illeszkedő rendeltetések elkerülése végett. Annak érdekében, hogy a jövőbeni szabályozás megalkotása előtt a város terhelése ne nőjön tovább és az épített környezet a folyamatban lévő szabályozás előkészítése során kitűzött célokkal ellentétesen ne változzon, továbbá már ne épülhessenek olyan épületek, mely az új szabályozás célját ellehetetlenítenék, célszerű a HÉSZ módosítás készítésének időtartamára, annak hatályba lépéséig (de legfeljebb 3 évre) változtatási tilalom elrendelése.”

Az előterjesztésben az áll hogy “a változtatási tilalmat azokra a barnamezős területekre javasolt előírni, ahol ezek a potenciális túlterhelések előfordulhatnak, a korábbi részletes hatástanulmány elkészítésének hiánya miatt.

“Elsősorban ilyen a volt Forte-gyár, ahol munkásszálló létesítését terveznek, s melyek terve a helyi építészeti-műszaki tervtanácson 2023 májusában tárgyalásra került, de a felmerült üzemeltetési, közlekedési problémákra, valamint a tervezett 181 fős szállásférőhely alapján keletkező humán infrastruktúra igény mértékére nem adott választ, mivel a terv nem egy átfogó beépítési tervként készült a gyár területére, annak csak egy kis részére fókuszált.”

Fehér Zsolt baloldali önkormányzati képviselő büszkén adott hírt minderről egy múlt heti sajtótájékoztatón. Mint mondta, “12 olyan helyszín szerepel Vácon, amelyből az egyik éppen a Forte és a FICE gyár területe volt, ahova mint említettem 181 főt szállásoltak volna el. Ezzel a változtatási tilalommal, ezzel a rendelet módosítással lehetőség nyílt arra, hogy 3 évig ott semmiféle mozgolódás ne történhessen meg.” 

Vagyis a váci baloldal inkább hagyja, hogy a már nem működő gyárak rozsdazónák maradjanak, rombolva a város összképét és útját állják esetleges fejlesztéseknek.

Felmerül a kérdés, hogy vajon azért teszik-e ezt, mert a Forte esetében nem Matkovich Ilona fia lett volna a beruházó? Mint ismert, Matkovich fia, Pajor Dániel a cégével, a Geo-Art Team Kft-vel építi a botrányos Kőhíd utcai luxuslakóparkot, ami ellen az ott élők a kezdetektől tiltakoznak. Emellett Pajor a Paduc utcát is célba vette már, ahol cégével szintén egy társasházat tervez felhúzni.

Továbbá jogosan merül fel az a kérdés is, hogy a váci balliberális városvezetés miért éppen a vendégmunkásoktól akarja “megmenteni” a várost és miért nem inkább a sokszor agresszív, a járókelőket vegzáló, életvitelszerűen az utcán élő emberek ellen lépnek fel hathatósabban?