A NYÍLÁSZÁRÓK FELÚJÍTÁSÁVAL, CSERÉJÉVEL FOLYTATÓDIK AZ AVKF VÁCI CAMPUSÁNAK KORSZERŰSÍTÉSE

Utolsó szakaszához ért az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának korszerűsítése, amelynek részeként a főépület és a Szent Miklós téri épület új fűtési rendszert és napelemeket kapott, a következő hónapokban pedig a nyílászárók felújításával, cseréjével folytatódnak a munkálatok – a felújítás után mind a főiskola energiaköltsége, mind a két épület károsanyag-kibocsátása jelentősen csökken majd.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola váci campusának Schuszter Kostantin tér 1-5. szám alatt álló központi épülete, valamint a Szent Miklós tér 14. szám alatt álló épülete a zöld átállás elősegítése érdekében komplex energetikai korszerűsítésen megy keresztül. A fejlesztés az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg. A védett épületek komplex energetikai korszerűsítésére szánt 501,74 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a főiskola a „Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése” címmel kiírt Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz felhívásra benyújtott RRF-2.1.2-21-2022-00037 azonosító számú pályázat útján nyerte, 100%-os támogatási intenzitással.

Fotó: AVKF

„A most zajló felújítás nagyon komoly megtakarítást jelent majd a főiskolának, két épületünk energetikai kiadásait körülbelül 50 százalékkal fogja csökkenteni” – mondta dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora a korszerűsítés új szakaszához érkezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

A főiskola 2022-ben nyerte el az Európai Unió és Magyarország Kormánya által kiírt, építési beruházásra szóló támogatást, amelynek segítségével a váci campus két épületét tehetik korszerűbbé.

Az 501,74 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból korszerűsítették a 240 éves, műemléki védettség alatt álló főépület fűtési rendszerét, napelemeket telepítettek, a következő hónapokban pedig 322 nyílászáró felújításával, cseréjével folytatódnak majd a munkálatok.

A Szent Miklós téri épület mindezek mellett külső szigetelést is kapott.

Fotó: Ribáry Zoltán

A főiskola saját forrásaival is hozzájárult a fejlesztésekhez: 200 millió forintot fordítottak a majdnem 7000 négyzetméteres főépület tetőszerkezetének felújítására.

Dr. Gloviczki Zoltán kiemelte: az intézmény történetében még soha nem valósult meg ekkora felújítás. A korszerűsítésnek köszönhetően nemcsak energiaköltségeik lesznek alacsonyabbak, de a két épület károsanyag-kibocsátása is a felére csökken majd. Ez utóbbi különösen fontos a főiskola számára.

„Komoly hangsúlyt fektetünk arra, hogy hallgatóink, kollégáink létkérdésként értelmezzék a teremtett világ iránt felelősségünket” – fogalmazott a rektor.

A főépület korszerűsítése várhatóan 2023 decemberében fejeződik majd be. Hogy a felújítás ne zavarja a főiskola oktatóit és hallgatóit, a munkálatok kizárólag az oktatási időn kívül zajlanak.