MEDDIG TART A SZEPTEMBERI NYÁR?

Sokakat foglalkoztat, hogy meddig élvezhetjük még a napos, nyárias időt. Mikor jön az ősz? Az időkép.hu megpróbált választ adni a kérdésre.

Már jócskán tapossuk a szeptemberi napokat, azonban az időjárás még mindig a nyárias oldalát mutatja, száraz, napos időnk van, sokfelé 30 fok feletti csúcshőmérsékletekkel, és ez a felettünk állomásozó anticiklonnak köszönhetően még a hét első napjaiban is így marad.

A magasban az ilyenkor megszokottnál jóval melegebb légtömeg rostokol, számottevő változás pedig csak a hét közepétől várható, addig sehol sem lesz csapadék.

Szerdán este északnyugat felől már hidegfront érkezhet, ami csütörtökön várhatóan át is vonul felettünk.

A front hatására a modellek jelenlegi állása szerint szerda este északnyugaton már kialakulhatnak záporok-zivatarok, csütörtökre pedig a hőmérséklet is visszaeshet, ezen a napon már “csak” 21-27 fokot mérhetünk majd. Feltámad a szél és elszórtan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására; hevesebbekre előreláthatólag a keleti-északkeleti területeken lesz esély.

Igaz, hogy a hőmérséklet átmenetileg kissé visszaesik majd, de az átlagosnál még így is melegebb lesz, ráadásul néhány nap után a magasban újra melegedést prognosztizálnak a hosszútávú előrejelzési modellek. A hétvégén már újra napos időben bízhatunk, szombat-vasárnap akár 23-28 fokot is mérhetünk.