ELŐSZÖR ÖSZTÖNDÍJ, KÉSŐBB AKÁR MUNKABÉR IS JÁR A SZAKKÉPZÉSBEN TANULÓKNAK

Az idei tanévtől duplájára nőnek az ösztöndíjak a dobbantó programban és műhelyiskolában tanulók számára. A végzős évfolyamon tanulók pedig akár 300 ezer forint pályakezdési juttatásban is részesülhetnek – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Felidézték: 2020-ban a szakképzés megújításával az ösztöndíjrendszer is átalakult. Az ágazati alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül,

melynek mértéke a technikumokban 8 ezer forint két éven keresztül, a szakképző iskolákban pedig 16 ezer forint egy éven keresztül.

A felmenő rendszerben bevezetett általános ösztöndíj csak egy része annak a támogatás-rendszernek, amelyben a szakképzést választó diákok részesülhetnek. A nappali képzésben tanuló szakképzési munkaszerződéssel nem rendelkező tanulók

az ágazati alapoktatást követően tanulmányi eredményeik alapján akár havi 59 ezer forint ösztöndíjat is kaphatnak, amit tanulmányaik előrehaladtával, szakképzési munkaszerződéssel duális képzésbe bekapcsolódva az ösztöndíjnál 2-3-szor magasabb munkabér válthat fel.

A duális képzésben részt vevő tanulók a minimálbér 43-72 százalékára számíthatnak,

tehát munkabérük elérheti a 168 ezer forintot is havonta. Szintén a megújult szakképzési rendszer vívmánya a pályakezdési juttatás. A tanulók vizsgaeredménytől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget egyszerre, a sikeres szakmai vizsgát követően kapnak meg, amit szakmai karrierjük beindítására, akár eszközök beszerzésére is fordíthatnak.

A minisztérium megerősítette: tovább folytatódik a hátrányos helyzetű, tehetséges tanulókat támogató Apáczai ösztöndíj program is, mely indulása óta eddig 6260 hátrányos helyzetű, jó tanulmányi eredményű tanulót támogatott havi 16 ezer és 34 ezer forint közötti összeggel, 7-19 hónapon keresztül. Továbbá az idei tanévtől duplájára, havi 16 ezer forintra nőnek az ösztöndíjak a dobbantó programban és műhelyiskolában tanulók számára.