NAGYBOLDOGASSSZONY NAPI PÜSPÖKI SZENTMISÉRE HÍV A HARANG KEDDEN ESTE A BARÁTOK TEMPLOMÁBA

Augusztus 15-én, kedden 18:00 órától Nagyboldogassszony ünnepi szentmise lesz a Barátok templomában, a szertartást Marton Zsolt megyéspüspök celebrálja.

A Katolikus Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli.
Ferenc pápa így fogalmaz: „A Szűzanya az a csillag, aki utat mutat nekünk. (…) Ahogy a zsinat is tanítja, ő a biztos remény és vigasztalás jeleként ragyog Isten zarándok népe számára.” (Lumen gentium, 68.)

A dóm főoltárképének részlete

Magyarországon Nagyboldogasszony olyan kötelező ünnep – ezeken a katolikusoknak az egyház szentmisén való részvételt ír elő –, amely nem szükségszerűen esik vasárnapra.
Hazánkban több székesegyház, köztük a váci Nagyboldogasszony-székesegyház és számos templom tartja ezen a napon a búcsúnapját, vagyis ekkor ünneplik a templom védőszentjét.
A Váci Székesegyházban jelenleg történelmi léptékű felújítási munkálatok zajlanak, ezért aztán az idén is a Barátok temploma ad helyet a Nagyboldogasszony napi ünnepi szentmisének.
Három nappal később, augusztus 18-án ünnepli az egyházmegye és az egyházközség a dóm felszentelésének 251. évfordulóját.

A váci Nagyboldogasszony-székesegyház, a Váci Egyházmegye széktemploma, a Vác-Alsóvárosi egyházközség plébániatemploma, Magyarország egyik legnagyobb katedrálisa a Schuszter Konstantin téren található. 1761 és 1777 között épült klasszicista és késő barokk stílusban. Tervezője az osztrák Isidore Canevale.
Annak idején az építkezés a jó anyagi háttér miatt gond nélkül és gyorsan folyt, így 1772-ben sor kerülhetett a felszentelésre. A belső berendezések 1777-ben készültek el. A templomot Migazzi Kristóf bíboros szentelte fel.