KIEMELT ÉVFORDULÓ LEHETETT VOLNA A VÁCI HAJÓGYÁR LÉTREJÖTTÉNEK JUBILEUMA, DE EZ A HAJÓ (IS) ELMENNI LÁTSZIK…

Mindenféle megemlékezés híján is fontos helyi érdekeltségű ipartörténeti évforduló az idei esztendő, hiszen hetven évvel ezelőtt, 1953-ban jött létre a Váci Alumínium és Horganyfeldolgozó Vállalatból megalakult Dunai Hajógyár, majd beolvadt a Magyar Hajó- és Darugyárba, még később a Magyar Hajó- és Darugyár Váci Gyáregysége lett.

Induláskor a gyár jól használta ki a magyarországi bauxittermelésre épülő alumíniumgyártás előnyeit, az alumínium szerkezetű hajók építése 1956-ban kezdődött meg.

Miért alumínium? Az egyszerűen nagyszerű elvén épült szerkezeteket például nem ette a rozsda – ez nagyon fontos szempont volt, mivel hosszú évekig, évtizedekig működőképes
járműveket kívántak előállítani.
A gyár nem csak vízi járművekre szakosodott, igény szerint más profilt is kénytelen volt létrehozni.
Az oldalkocsi gyártás 1957-től kezdve a gyár kapacitásának egyre nagyobb részét vette igénybe és a 60-as években már évi tíz-húszezer darabot készítettek. A gyártás 1975-ben fejeződött be és az addig gyártott oldalkocsik száma meghaladta a 260.000 darabot.
Kiemelendő Fekecs Gábor főkonstruktőr neve, valamint Beledi Dezső tervező, Guti Lajos rajzpadlásmester és Halász Kálmán üzemvezető is, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a gyár rengeteg technikai újdonsággal rukkoljon elő az ötvenes, hatvanas és hetvenes években. Forrás: wikipédia

A hajózás és járműtervezés mást is megihletett, és bár nem ennél a gyárnál szorgoskodott, nevét ma már a váci Szabadi Kálmán Hajótörténeti Gyűjtemény révén sokan ismerhetik.
Szabadi Kálmán 1942-től vallotta magát váci lakosnak. Ekkor ugyanis édesapját Visegrádról Vácra helyezték az MFTR részéről állomásvezetőnek. Ettől kezdve, mint váci polgár, élete végéig folytatott városa képviseletében alkotói tevékenységet.
Makettgyűjteménye figyelemreméltó anyagot tár a látogató elé a magyar és külföldi járművek széles körű bemutatásával.
2014. augusztus 28-án került sor a Szabadi életmű makett kiállításának megnyitójára.

Nyitva tartás:
előzetes bejelentkezéssel látogatható. pannoniahaz@mimk.vac.hu
Elérhetőségek: pannoniahaz@mimk.vac.hu, tel.: +36 30 591 3099
Cím: Vác, Március 15. tér 18.