VÉDŐOLTÁSSAL ELKERÜLHETŐK A BETEGSÉGEK KÜLFÖLDI NYARALÁS SORÁN

A külföldi nyaralás örömét egy betegség könnyen elronthatja. De ez az utazás pontos megtervezésével, körültekintő óvatossággal és szükség esetén védőoltásokkal megelőzhető.

Számos országban olyan járványos fertőzőbetegségek is előfordulhatnak, amelyek máshol nem, illetve egyes betegségek a klimatikus viszonyok miatt eleve kizárólag a trópusokon vannak jelen.

Az egyes országokba utazók az itthonihoz képest kedvezőtlenebb, esetenként veszélyes közegészségügyi-járványügyi körülmények közé érkezhetnek.

A veszélyeztetettség mértékét számos tényező befolyásolja:

  •  a célország járványügyi helyzete,
  • az utazó városban vagy vidéki területen lakik-e majd,
  • mennyi ideig tartózkodik a kritikus környezetben,
  • milyen az egészségi állapota,
  • milyen betegségek ellen van védettsége.

A védekezés speciális lehetőségei ugyan elég korlátozottak, ennek ellenére az oltásokkal elérhető védelem lehetőségeit ki kell használni.

Az utazással kapcsolatos oltás és tanácsadás olyan egészségügyi szolgáltatás, amely térítés ellenében vehető igénybe. A szakemberek a védőoltások nyújtotta megelőzés mellett a betegségek elleni védekezés egyéb lehetséges formáiról is tájékoztatást nyújtanak.

Nemzetközi utazás előtt legalább 2-6 héttel érdemes utazás-egészségügyi és oltóközpontot felkeresni. A központok pontos tájékoztatást adnak az úti cél járványügyi helyzetéről, a szükséges megelőzési módokról és a védőoltásokat is be tudják adni. Az adott helyen érvényes aktuális járványügyi helyzetről és az előírások változásáról magyar és idegen nyelvű honlapokon is lehet tájékozódni.

A Konzuli Szolgálat folyamatosan frissülő honlapján az aktuális utazási tanácsokról szóló információk is megtalálhatók.