NÉBIH: KÓSTOLÁS NÉLKÜL IS LEHET KÖVETKEZTETNI A DINNYE ÉRETTSÉGÉRE

A nyár elmaradhatatlan élménye a görögdinnye fogyasztása, éppen ezért a szezonális ellenőrzések sorában a dinnyék mustrája is helyet kapott. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közlése szerint egyes jegyekből akár kóstolás nélkül is meg lehet tudni, hogy mennyire érett a dinnye. 

A csíkos héjú fajtáknál az érett állapotot jelzi a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín.

A sokak által emlegetett kongó hang azonban félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma.

Lényeges szempont a tárolási körülmények figyelembevétele is. A nagy rakásba halmozott dinnyék esetén az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. Az ízek megőrzésének nem kedvező, helytelen gyakorlatnak számít a dinnyék tűző napon tárolása is, hiszen a kánikulában felmelegedett gyümölcsben még gyorsabbá válik a romlás folyamata.

Felezett dinnye vásárlásakor célszerű figyelemmel lenni a higiéniai körülményekre. Lékelt, felvágott dinnyét kizárólag olyan helyen ajánlott vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a felvágott gyümölcsök megfelelő csomagolása (fólia). Érdemes tudni, hogy a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba.

A hazai fogyasztók körében továbbra is a gömbölyű alakú, csíkos héjú, piros belsejű görögdinnye a legnépszerűbb. Ajánlott azonban bátran megkóstolni más fajtákat is: így a hosszúkás formájúakat, az egyszínűeket, a sárga héjúakat/belűeket, vagy éppen a „magnélkülieket”, ugyanis mindezek szintén kiváló ízű dinnyefajták – írja a Nébih.