A NYÁRI MELEGBEN MEGNŐ A MOTOROS BALESETEK SZÁMA

A napsütéses idő, a fesztiválok és főként a hétvégék megnövelik a motorosok számát az utakon – hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság.

A KRESZ szabályainak betartása mellett a motorosok védőruházata is prioritást élvez a sérülések megelőzése, illetve súlyosságának csökkentése szempontjából. Kizárólag a becsatolt, megfelelő méretű, repedés- és balesetmentes bukósisak nyújthat kellő védelmet. Megfelelő szellőzésű, protektorokkal ellátott védőöltözet (hosszú ujjú ruha, hosszú nadrág), valamint motoros csizma és kesztyű viselése ajánlott.

Magyarországon motorkerékpározás közben a bukósisak használata kötelező!

A hirtelen fékezésre mindig számítani kell. A helyes megválasztott követési távolság fontos, emellett mindig úgy kell motorozni, hogy legyen menekülő útvonal. 

Nagyon fontos, hogy a motorkerékpár műszaki állapotára kellő figyelmet fordítson a használója. Az akkumulátor, a világító eszközök, a gumiabroncsok, a fékbetétek, a fékfolyadék, a gyújtógyertya megfelelő állapota elengedhetetlen a biztonságos közlekedéshez.

Azonban a jól felkészített motor és a rutinos motoros sem becsülheti le az időjárás hatásait.

Sokan nem tudják, de a hőségben sokkal kockázatosabb közlekedni. A szokatlanul nagy melegről köztudott, hogy sokszor van szerepe a közlekedési balesetek kialakulásában. A járművezetők a forróságban általában kevésbé tudnak koncentrálni, nő a reakcióidő, a megszokottnál figyelmetlenebbek, sok esetben türelmetlenebbek. Gyakori jelenség a lobbanékonyság, a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás. Ezt tovább nehezíti, hogy az esetlegesen előforduló nyári záporok, zivatarok, a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék a látási viszonyokat is korlátozza.