MATKOVICH-ÜLDÖZÖTT KŐHÍD UTCAIAK FÉLTŐ FIGYELMEZTETÉSE A PADUC UTCA KÖRNYÉKIEKNEK

Helyreigazítás Vác Város Önkormányzattal kapcsolatos valótlan híresztelés miatt. A vaconline.hu oldalon „Matkovich-üldözött Kőhíd utcaiak féltő figyelmeztetése a Paduc utca környékieknek” című cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy az önkormányzat – a polgármester tettetett érdektelensége ellenére – az építkezést elősegítő kisajátításokat tervez.”

Mint arról röviden már beszámoltunk, nem az önkormányzat, hanem a Kőhíd utcai Matkovich üldözöttek és aggódó környékbeliek szervezésében lakossági fórumnak adott helyet pénteken délután egy, a város déli határában található egyelőre még békés, kis családi házakkal övezett terület, ahol a hírek szerint újabb mega lakóparképítő beruházás van kilátásban az ingatlanokkal „ügyeskedő” polgármester családjához köthetően.

A fórumon Hájas Attila, a Kőhíd utcai lakóparképítés kárvallottainak egyik szószólója felolvasta azt az összefoglalást, figyelmeztetést, amely valóságos vádirat a városvezetéshez szorosan „bekötött” ingatlanhiénákkal szemben.

A szöveg elhangzott június 16-án délután, a Paduc és a Keszeg utcák találkozásánál.
„Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Váciak!

  • 1. Bekerítettek minket. Előbb a város északi végén – a Kőhíd utcánál – építettek oda nem illő ormótlan betonszörnyet, most ugyanezt tervezik a város déli peremén.
  • 2. Evés közben jön meg az étvágy. A szörny egyre többet kíván. Az ide tervezett épület még az előzőnél is nagyobb lesz. Egy kisebb falura elegendő lakást és boltokat zsúfolnának a környék zöldövezeti jellegét szétdúló többemeletes, a kapzsiságnak emelt emlékműbe.
  • 3. A polgármesteri csemete újabb milliárdos építkezéséről a polgármester anyuka – nyilván – ezúttal sem tud semmit. Ez szemforgató sunyiság, nem vállalja cselekedeteinek következményeit.

  • 4. Az önkormányzat – a polgármester tettetett érdektelensége ellenére – az építkezést elősegítő kisajátításokat tervez. Kisajátítani csak közérdekből lehet. A polgármester fiának itt tervezett építkezése nemhogy nem szolgálja a közérdeket, de egyenesen ellentétes azzal. A köz érdeke az, hogy ehhez hasonló, túlméretezett épület többé ne épülhessen Vácon. A tervezett kisajátítás csupán a Matkovich-klán érdekeit szolgálja, és bizonyítja, hogy az önkormányzat hogyan szolgálja a polgármester gyermekének gazdagodását.

  • 5. A város északi és déli peremén elkezdett, illetve tervezett beruházásokból egyértelmű tendencia rajzolódik ki: egyesek – nem törődve az itt élőkkel – hatalmas épületekkel akarják teleszórni Vácot. Ha nem teszünk ellenük semmit, előbb-utóbb minden vácinak attól kell tartania, hogy ha alkalom nyílik rá, mindannyiunk portája elé oda rittyentenek egy Matkovich-telepet. Össze kell fognunk, még akkor is, ha a helyzetünk nem azonos. Mi, akik a Kőhíd utca környékén lakunk, mi jártunk a legrosszabbul. Csak akkor tudtuk meg, hogy mi vár ránk, amikor már elkezdték kivágni a parkunkban a fákat. A Paduc utcaiak még megakadályozhatják, ami velünk a Kőhíd utcában történt. A többi vácinak pedig még arra is van lehetősége, hogy az ellenük szövetkezőket már azelőtt megállítsák, mielőtt a környéküket szétdúlni kívánók az építési engedély tervezéséig eljutnának.

  • 6. Vác csendes kisváros, a történelmi városmagon túl főként zöldövezeti részekből áll. Mi így szeretjük, és így akarjuk örökül hagyni. A Vácon megvalósuló beruházásoknak a helyi értékek megőrzésére és fejlesztésére kellene irányulniuk, nem pedig a lerombolásukra. A számos nagyvárosba se nagyon illő óriási lakóépületek nem a fejlődést szolgálják, hanem sokak kárára csak néhányak gazdagodását.
  • 7. Aki reggelente munkába menet hallgatja a Pest környéki közlekedési híreket például arról, hogy a Szentendrei úton már megint áll a forgalom, az tudhatja, mivel jár, ha minden üres telekre, minden régi családi házacska helyére egyre nagyobb társasházakat építenek. A Havanna-lakótelepről vagy épp a Nagykörúton belülről a 82 lakásosba költözők magukkal hozzák azokat a problémákat, amelyek elől úgy érezték, menekülniük kell.

  • 8. Vác nem válhat egyetlen ingatlanfejlesztő lobbicsoport áldozatává sem. Úgy kell módosítani az építési szabályokat, hogy a jövőben Vácon a Matkovich-klán építkezéseihez hasonló soklakásos épületeket már ne lehessen majd építeni. A már folyamatban levő építkezésekre pedig helyi adót kell kivetni, az eladott új lakásonként több millió forintot, és a befolyt összeget a környéknek okozott károk enyhítésére – pl. a helyi közlekedés biztonságosabbá tételére – kell fordítani.
  • 9. Az előzmények és a polgármester családtagjának érintettsége miatt a Paduc utcai építkezés közel sem csak az itt lakók sorsáról szól, hanem minden vácit személyesen érint.

 

  • 10. Ha most összefogunk, és kellő erővel mondjuk el, hogy nem kérünk a nagyvárosi övezeteikből, a sokemeletes, soklakásos új nyomortelepeikből, akkor még megakadályozhatjuk, hogy egész Vácot tönkretegyék. Akkor Vác olyan marad, olyan lesz, ahogyan mindig is szerettük, amilyennek megálmodtunk.
    Köszönöm, hogy együtt lehettem Önökkel és meghallgattak! Kívánom, hogy a tiltakozásuk mindannyiunk előnyére elérje a célját!”