A MAGÁT KÖRNYEZETBARÁTNAK VALLÓ VÁROSVEZETÉS ÚGY DÖNTÖTT, HOGY MEGSZÜNTETI AZ ÜVEGGYŰJTŐ KONTÉNEREK HASZNÁLATÁT

A váci önkormányzat Gazdasági és Városfejlesztési Bizottsága idén januárban saját hatáskörben döntött úgy, hogy a város több pontján is megszünteti az üveggyűjtő konténerek használatát. Ezzel arra akarják ösztönözni az embereket, hogy inkább a hulladékudvarba vigyék a szelektíven gyűjtött szemetet. A kérdés már csak az, hogy erre vevők lesznek-e a váciak? Egyik olvasónk szerint az üveg a kommunális kukákban fog landolni.

„Szomorúan láttam ma, hogy eltűntek a szelektív szigetekről az üveggyűjtő kukák. Nem elég, hogy a papír és műanyag gyűjtők megszűntek, most már az üveg is a kommunális kukákban fog landolni” – írta le véleményét egy városlakó a szerkesztőségünknek küldött levelében. 

Az intézkedés az alábbi területeket érinti:

  • Zrínyi utca – Erzsébet utca sarka,
  • Párta utca,
  • Szederfasor utca,
  • Munkácsy utca,
  • Fürj utca,
  • Deákvári főút.

Vácon a papír és a műanyag szelektív gyűjtése tavaly novemberben szűnt meg, most pedig az üveggyűjtésről döntött hasonlóan az önkormányzat. Kiss Zsolt alpolgármester az ES TV-ben elmondta:

„Szeretnénk felszámolni azokat a hulladékszigeteket, amelyek évtizedeken keresztül a várost jellemezték és sajnos az illegális lerakásnak az egyik melegágyát szolgálták. Ezért fokozatosan elbontásra kerülnek ezek a hulladékszigetek. Megpróbáljuk a lakosságot arra ösztönözni, hogy minél többen vegyék igénybe a hulladékudvart.”

Az ESTV-ben elhangzott, hogy a konténerekbe rendszeresen pakoltak lomokat, ami több tízmilliós kiadást jelentett évente az önkormányzatnak. A lakosok innentől kezdve a hulladékudvarban vagy az áruházak visszaváltó helyein adhatják le a háztartásukban keletkezett üvegszemetet. 

A Párta utcában egy autó parkol a szelektív hulladékgyűjtők korábbi helyén.

Utánajártunk, hogy mit jelent a városlakók számára a mindennapokban a magát zöld szemléletűnek valló Matkovich-vezette önkormányzat nem éppen környezetbarát lépése.

Kiszámoltuk, hogy amennyiben a Deákvári fasor 2. szám alatti hulladékudvart választják, úgy átlagosan 2 kilométert kell megtenniük szeméttel a kezükben azon utcák lakóinak, amelyekben most szüntették meg a konténerek használatát.