MÁR MILLIÓKAT KÖLTÖTTEK ARRA MATKOVICHÉK, HOGY BÜNTETHESSÉK A VÁCIAKAT

A váci baloldali városvezetés a közpénzt nem sajnálva telepített egy központi rendszámfelismerő- és térfigyelő kamerarendszert 2020-ban a főtéren annak érdekében, hogy sarcolhassák a lakosokat. Korábban egy akadályozó rendszert alkalmaztak süllyesztőoszlopokkal. Azok nélkül most szabad az átjárás és fennáll a lehetősége annak, hogy valaki véletlenül hajt be egy korlátozott övezetbe, amiért bírság jár.

2020-ban nettó 2.360.000 forint+Áfáért telepítette a központi rendszámfelismerő, térfigyelő kamerarendszert a Március 15. téren a budapesti székhelyű Video-Data Kft. az önkormányzat megbízásából. Az erre megkötött szerződés indoklásában az áll, hogy a “Március 15. téren való áthaladás önkormányzati rendelet értelmében korlátozott, ezért a behajtás kizárólag engedéllyel lehetséges. A vállalkozó feladata a jelenleg használatban lévő rendszer felmérése, új rendszámfelismerő szoftverrel ellátott kamerák telepítése, ezáltal a rendszer hatékonyabbá tétele. Telepítési pontonként (Bécsi kapu és Köztársaság út – Rév köz torkolata) minimum 2 db kamera telepítése és a jel továbbításához szükséges rendszerek kiépítése.”

2021-ben 5 új kamerával bővítették ki a rendszert. A kivitelező szintén a Video-Data Kft. volt, ami 2.898.000 forint+Áfáért vállalta a munkát. Az indoklás szerint “az Eszterházy utcán, Görgey utcán, Eötvös utcán valamint a Széchenyi utcán való áthaladás önkormányzati rendelet értelmében korlátozott, ezért a behajtás kizárólag engedéllyel lehetséges. Vállalkozó feladata a jelenleg használatban lévő rendszer felmérése, új rendszámfelismerő szoftverrel ellátott kamerák telepítése, ezáltal a rendszer hatékonyabbá tétele.”

Nem volt filléres tétel a kamerarendszer működéséhez szükséges szoftverek megvásárlása sem. 2020 júniusában 571.500 forintot, 2021 augusztusában pedig 444.500 forintot fizetett az önkormányzat a szegedi Mininform Kft.-nek a szükséges szoftverekért.

Vácon négy korlátozott forgalmú övezet van:

  • I. övezet: Március 15. tér a Rév köz – Káptalan utca – Széchenyi utca – Szarvas köz – Bécsi kapu – Hajnik Pál utca – Eszterházy utca 2-4. sz. ingatlan telekhatára által határolt terület
  • II. övezet: Eszterházy utca az Ady Endre sétányról az Eszterházy utca 2-4. sz. ingatlan telekhatáráig, a Katona Lajos utca teljes hosszában, a Rév köz 68. sz., valamint a Fürdő utca
  • III. övezet: Széchenyi utca a Március 15. tértől a dr. Csányi László körútig, valamint a Görgey utca a Széchenyi utcától a Piac utcáig
  • IV. övezet: Piac utca a Káptalan utcától a Zichy Hippolyt utcáig

A korlátozott forgalmú övezetbe történő behajtási engedélyek díja esetenként változik. A lakosok az első gépjárművel ingyenesen használhatják az útszakaszokat, de a második autóval már csak havi 1.000 forint ellenében hajthatnak be.

Az erre vonatkozó önkormányzati rendelet Vác hivatalos weboldalán megtalálható, aminek részleteiről legutóbb 2020. november 19-én értesítették a lakosságot.

Abban az áll, hogy akinek nincs érvényes behajtási engedélye a korlátozott forgalmú övezetbe, helyszíni vagy közigazgatási bírsággal sújtandó.

A büntetés mértékét nem részletezik, de amennyiben közigazgatási bírságról van szó, annak összegét 30.000 forintban határozza meg az erre vonatkozó 410/2007. (XII. 29.) kormányrendelet.