SÖTÉT VIHAR FELLEGEK GYÜLEKEZNEK A TÖRÖKHEGYI APARTMANHÁZAK FÖLÉ? EGYELŐRE NEM KAPNAK MEGNYUGTATÓ VÁLASZT A BEFEKTETŐK

„Közvetlenül a beruházótól, előértékesítési AKCIÓ, most bevezető árakon!” – így hirdetett új otthonokat honlapján a Törökhegyen elhelyezkedő apartmanpark beruházója Vácott, amely fő tevékenysége a saját tulajdonú ingatlanok adásvétele. A lakások a hirdetés után hamar elkeltek, az építkezés megindult, azonban a 2021. július 13-ra ígért átadás elmaradt, miközben a lakástulajdonosok egyre mélyülő aggodalommal szemlélik a történteket, mert az építkezés szemmel láthatóan leállt, és ahelyett, hogy a várva várt otthonaikhoz juthatnának hozzá, csak újabb és újabb átadási határidőket kapnak helyettük. A súlyos kétségeiket az is fokozza, hogy sajnos már sok rossz példa volt Vácon arra, hogy a kifizetett ingatlanok sosem épültek meg és a befektetők pénze is elúszott. Azt semmiképpen sem tartják jó jelnek, hogy egyre nehezebben érik el a céget, hogy a kínzó kérdéseikre választ kapjanak.

Az üzlet pedig eleinte kecsegtetőnek ígérkezett:

  • a Naszály-Hegyre néző örökpanorámás 12 egység apartmanház, házanként 2 szinten összesen 72 db (az igények miatt a hírek szerint ez 120-ra növekedett) apartmannal várta a vásárlókat, akik 35 nm-es lakásért, 17.980.000 Ft-ot, 50 nm-esért 27.890.000 Ft-ot, 65 nm-esért 35.890.000 Ft-ot fizettek be,
  • a belvárostól karnyújtásnyira lévő házakban modern, energiatakarékos és kényelmes otthonokat ígértek, természetközeli környezettel.

Van olyan olvasónk, aki a 120 lakásvárományosok egyike, aki már előre befizette az apartman teljes összegét. Ő befektetési céllal tette mindezt, bár növekvő nyugtalanság tölti el, hogy megtérül-e majd a pénze, és nem kell-e majd futnia utána. Másoknak nem „csak” ennyi a gondja: nekik akár már azonnali beköltözésre, elemi létszükséglet lenne a befizetett lakás.

A képeken láthatják, hogy a látványterveken valóban mennyire szépen mutatnak az apartmanok, és mennyire elkeserítő a mai, alig félkész állapotuk.

Minden befektetőnek egyöntetűen az a legfőbb panasza, hogy rendkívül akadályozottá vált a kommunikáció mind a cégvezetőkkel, mind K. Attila ügyvezetővel, mind B. Andrea minősített újotthon szakértővel, aki az üzletek megkötésében közreműködött.

Pedig mindegyik érintettől egyre türelmetlenebbül azt várják, hogy induljon el a félbemaradt építkezés, és a vásárlók kapjanak egy végérvényes dátumot, hogy átvehessék a megígért lakásaikat.

Külön Facebook-csoport is alakult Váci Felsőtörökhegyi Várakozók címmel, akik jobb híján most egymás között igyekeznek informálódni, mivel a cég elzárta az utóbbi hónapokban a kommunikációs csatornákat. Az egyik csoporttag így fogalmazott:

„Sziasztok hát akkor kezdem én… Gyakorlatilag három éve várok a lakásom átadására. A 95%-ot már készpénzben kifizettem, konyhabútort tetettem be, eddig saját pénzem fizettem a hideg- és melegburkolatokat is. (Ezek majd elméletileg lejönnek a végén a kiadásainkból, mert a szerződés szerint az építtető vállalja bizonyos összeg határig.) Mindig K. Attilával tartottam ameddig a kapcsolatot, de most messengeren megkeresett T. Gábor is, akivel a jövőben e-mailben kívánom a kapcsolatot tartani… A szó elszáll az írás megmarad alapelvén. Meglehetősen lehangoló híreket kaptam eddig erről a párosról különböző forrásokból.” (Elhatárolódunk a kommentelő városi mendemondáitól, nyilván e szorult helyzetben sokkal könnyebb a negatív értékítéletekre hallgatni. Mindenképpen adni kell egy esélyt mindenki számára az ártatlanság vélelmének.)

Ugyanebből a csoportból egy másik hozzászóló:

„Sziasztok! Köszönöm szépen a befogadást! Idén lesz augusztusban a negyedik éve, hogy foglalóztam egy lakást a szóban forgó lakóparkban és a tavaly még befizettem 3.000.000 Ft. Rendszeresen járok az építkezésre, de évek óta nincs semmi mozgás. A vállalkozó csak erre-arra hivatkozik, hazudik.” (Nyilván itt is elhatárolódunk az olvasó legutóbbi ítéletétől, de ha ennyire nem kap választ a miértekre, talán érthető valamelyest az indulata.)

A Váci Életben is kapcsolatfelvételre biztatja az egyik olvasó azokat a váciakat, akik szintén úgy érzik, hogy sötét fellegek gyűlnek a Felsőtörökhegyi úti apartmanok felett.

„Üdv mindenkinek! Keresem a hasonlóan pórul járt társaimat, akik valaha szerződést kötöttek a Felsőtörökhegyi úti 35 nm-es kis lakásos ingatlanokra a S* Kft.- vel. Kérlek, privátban írjatok, vegyük fel a kapcsolatot egymással.”

Úgy tűnik tehát, hogy sok megrendelőnek már végképp fogytán a türelme, nagyon szeretnének már pontot tenni az egyre kínosabbá váló közös ügyük végére.

Lapunk természetesen nem szeretne igazságot tenni a 120, pénzükért szolgáltatást elváró család és a beruházó között, hanem közéleti lapként csak arra törekednénk, hogy a sajtónyilvánosság segítségével összekössük a feleket, hogy találjanak végre megoldást a köztük fennálló vitában, valamint szeretnénk segíteni abban a vásárlókat, hogy egymáshoz könnyebben eltaláljanak, és esetleg együttesen jobban képviselhessék az érdekeiket.