LEVÉLTÁRI FEJLESZTÉS: TÉRKÉPEK SEGÍTSÉGÉVEL IDŐUTAZÁSON VEHETNEK RÉSZT AZ ÉRDEKLŐDŐK

Vác Város Levéltára előjött, illetve napokon belül előjön honlapján egy új fejlesztéssel, amely program a „Váci térképek a világhálón” elnevezést kapta.

Konkrétan a levéltár honlapjának egy teljesen új funkciójáról, a honlapon egy speciális új felületnek a létrejöttéről van szó.

A fejlesztés révén a helyi lakosok, a szakemberek és az érdeklődők valóságos időutazáson vehetnek részt: a valós, mai, mindenki által napi szinten is használt városi térképen
idővonalas csúszkával átállíthatják a honlapra látogatók, hogy ugyanazt az utcát, házat, környéket melyik évben szeretnék megnézni – így egyfajta virtuális séta tehető a honlap
segítségével a múltban (a jelenre kivetítve).

A nemzetközi és hazai példákból kiindulva biztosra vehető, hogy a levéltár új fejlesztése nem csupán a történészek, kutatók, építészek számára szolgál majd új kutatási lehetőségekkel, hanem a város lakóinak érdeklődésére is számot tarthat majd.
Ki kell emelni azt is, hogy ez a fajta térképes funkció – a fejlesztés nagysága, idő-és pénzigénye miatt is – igen ritka Magyarországon.