SZANISZLÓ RÓBERT VÁCI FOTÓRIPORTER ÉS TUDÓSÍTÓ CSAPATA JELENTI AZ ÉVADZÁRÓ F1 FUTAMRÓL

A Vácott élő Szaniszló Róbert fotóriporter és saját hírügynökségének munkatársi csapata egyre több sport világeseményre kap külön meghívót, akkreditációt, ami bizony komoly rangot jelent ebben a szakmában, mi pedig a jövőben rendszeresen közölhetünk tőlük riportokat – ezúttal Abu Dhabi-ból. A cikkíró, azazhogy Written by Susan Bernáth (FPA), 24/11/2022 at Abu Dhabi, UAE, a fotókat természetesen a váci illetőségű fotós készítette.

Written by Susan Bernáth (FPA)
Az idei év utolsó futamán már régóta nem az volt a kérdés, hogy ki lesz a világbajnok – mert hát az nyilvánvaló, hogy Max Verstappen, aki idén simán behúzta a győzelmet – hanem, hogy ki lesz a második helyezett, Leclerc vagy Perez, ugyanis mindketten 290 ponttal érkeznek Abu Dhabiba, hogy dűlőre vigyék a dolgot.

Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)

A Red Bull jelezte, hogy minden támogatást megad pilótájának és a Brazil nagydíj után Max és Sergio is leültek tisztázni az ott történteket.
Ami a Ferrari pilótát, Charles-t illeti, számára az a fontos, hogy a csapat ne hibázzon és akkor versenyképes lehet a második helyért. Kérdés, hogy a csapat is képes lesz-e erre…

Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)

A másik fő esemény mindenképpen Vettel visszavonulása és az, hogy itt búcsúzik el és teszi meg utolsó köreit Abu Dhabi forró aszfaltcsíkján. Ha minden igaz, nem búcsúzik végleg, marad a száguldó cirkusz közelében, de még nem döntötte el, hogy milyen minőségben.

Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)

Seb mellett Ricciardo is búcsúzik az idei évben – mivel nincs fix ülése jövőre –, de bízunk abban, hogy színes egyénisége és mindig vidám személye visszatér és újra látjuk majd küzdeni, akár a világbajnoki címért is.
A kvalifikáció nem tartogatott különös meglepetést:
A Q1-ben már Bottas és Gasly is kiestek. A Q2 kiesői között volt Alonso, míg csapattársának, Ocon-nak sikerült bekerülnie a Q3-be. De a Q2 kiesői között volt még Stroll és a kis Schumacher is.
A Q3-ban a Mercik (bár az elején beleadtak apait-anyait) nem nagyon tudtak beleszólni a „nagyok” (Red Bull/Ferrari) dolgába, akik ide-oda pöckölgették egymást közt az első helyeket.
A végső rajtsorrend a következőképpen alakult: Verstappen, Perez, Leclerc, Sainz, Hamilton, Russell …

Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)
Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)

A verseny kifejezetten jól indult a két „Vörös Bika” számára. Max és Checo 1. és 2. helyen kapták el a rajtot. Őket Leclerc, Hamilton és Sainz követte. Utóbbi kettő hatalmas csatát vívott és az első pár körben oda-vissza előzgették egymást, mígnem az egyik kanyarban Hamilton majdnem az égbe „szállt”, egy Sainz manőver közepette. A spanyolnak vissza kellett adni a helyét, amit egy körrel később meg is tett, de olyan helyen, hogy szélárnyékból egyből vissza is tudta szerezni a pozíciót.
Az élet fura játéka, hogy először Alonso alatt állt meg a kocsi utolsó BWT Alpin-os versenyén, majd Hamilton is feladni kényszerült a szezonzáró futamot.
Az nem volt kérdés, hogy Verstappen nyeri az utolsó futamot is, de mint korábban említettem, a második helyért igen izgalmas verseny folyt.
Úgy nézett, ki, hogy a Red Bull pilótái 1-2. helyen lehozzák a versenyt, de a Ferrari 19-re lapot húzott és két kiállás helyett eggyel fejezte be a versenyt, mely a második helyre repítette a monacói versenyzőt. Így bár a Red Bull megnyerte az egyéni és a csapat világbajnokságot, de a 2. helyet nem tudták begyűjteni.

Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)
Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)
Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)
Fotó: Szaniszló Róbert (FPA)

Látva az idei évet, bízom benne, hogy a következő év több izgalmat tartogat a versenypályán az első helyért és nem a költségplafonnal lesznek elfoglalva és abban próbálják megtalálni/magyarázni rossz teljesítményük okát.
Szuper volt látni, hogy a COVID után csordultig megteltek a lelátók és szinte kivétel nélkül minden futamon nézőszám rekordok születtek. Ezek fényében, mi lesz majd Las Vegas-ban, mikor a száguldó cirkusz először veszi birtokba az ottani aszfaltcsíkot és teremt fergeteges hangulatot, az amúgy sem kis atmoszférával bíró nyüzsgő városban.
Tartsatok velünk jövőre is. Mi mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbb futamról helyszíni tudósítást szállítsunk és megörökítsük a legszebb pillanatokat nektek.
Mindenkinek Kellemes Ünnepeket kívánunk és találkozunk jövőre is!