VÁCON KILAKOLTATÁS PÁRTI A JOBBIK

A baloldali politika legfőbb jellemzője volt egykoron, hogy igyekezett mindig nagy hangsúlyt fektetni a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására és a szociális jogokra. Az eredeti baloldali politika különösképpen támogatta a kisebbségek és a hátrányosabb helyzetű csoportok jogait, illetve e jogok érvényre juttatását gazdaságilag pedig – leginkább e csoportok érdekében – a jelentősebb állami szerepvállalást. E történelmi meghatározáshoz képest mintha teljes hátraarcot vitt volna végbe a magyar baloldal egésze, és maga a váci baloldali városvezetés is. Ebből különösképpen kiemelkedik a váci Jobbik magatartása, amely szenvtelenül és szívtelenül a leghatározottabban kilakoltatás pártivá lett. A fővárosi kerületeken kívül több, baloldali vezetésű vidéki városban szintén nagy számban kezdeményeztek kilakoltatást az elmúlt három évben, így Miskolcon, Tatabányán, valamint Vácott is.

Vácon az elmúlt három évben (2019. november 1-jétől) 55 esetben kezdeményeztek kilakoltatást. (Magyar Nemzet információ)

A Magyar Nemzet összefoglalása szerint a kilakoltatásokban jelenleg élen járnak a baloldali vezetésű kerületek – a lap tényfeltáró írása szerint – 2019. november 1-jétől, tehát már az önkormányzati választások után, egészen mostanáig

a baloldali önkormányzatok, valamint vagyonkezelők által összesen 566 alkalommal kezdeményeztek végrehajtást.

Nem előzménynélküli Vácott a baloldal és különösképpen a jobbikos képviselők hozzáállása a nehéz anyagi körülményei miatt csak nehezen fizető lakókhoz.

A baloldali vezetésű Vácon eddig a megígért szociális bérlakás építési program helyett csak kilakoltatási programot valósították meg.

Hogy ez azóta sem változott meg, annak biztos jele, hogy sem Kászonyi Károly (Jobbik), sem Fehér Zsolt (Jobbik) nem nyilatkoztak azóta másként, mint ahogy egykor tették, ugyanis mindketten kiálltak – Kászonyi még büszkélkedett is a közösségi médiában – a váci kilakoltatások szükségessége mellett. Jellemző a már akkoriban is identitászavarral küzdő pártra, hogy 2020 februárjában még a Jobbik pártközpontja is kiállt a lakáskiürítések mellett, holott korábban egészen máshogy nyilatkoztak. (Február 17-én Z. Kárpát Dániel, hevesen támadta Gulyás Gergely minisztert a parlamentben a kilakoltatások miatt: „Hát, miniszter úr, ön tudja a legjobban, évente háromezer családot lakoltatnak ki Magyarországon! Miről beszél ön?! Ön is nagyon jól tudja, hogy önök kvótát szabtak meg a magyar emberek kilakoltatásaira vonatkozóan. Hát, az ön szavazatával is lakoltatják ki az embereket Magyarországon! Mit képzel ön?!”). Ehhez képest két nappal később azonban már a Jobbik pártközpontja sajtóválaszban állt ki a váci kilakoltatások mellett. 72 óra alatt 180 fokos fordulatot vett az álláspontjuk.

Fehér Zsolt a Hír tv-nek azt mondta: az eljárások főként a nem fizető, vagy jelentős tartozást felhalmozó bérlők ellen indultak meg, ellentétben az országos helyzettel.

„Azt tudni kell, hogy ott ugye devizahitelesekről beszélünk. Itt Vác esetében meg szociális, illetve piaci alapú önkormányzati lakásokról, amelyeknek a fenntartója,  tulajdonosa Vác város önkormányzata. Tehát egy jelentős különbséget vélek felfedezni a kettő között” – mondta Fehér Zsolt, Vác Jobbikos önkormányzati képviselője.

Inotay Gergely, a leghevesebben a Jobbik által támogatott, majd elbukott képviselőjelölt egy meglehetősen botrányosra sikeredett, szegényeket mélységesen lenéző propagandavideójában, arról értekezett, hogy

nem segít a rászorulóknak, hanem inkább kilakoltatja őket, majd eladja fejük fölül az ingatlanokat!

A baloldal „testtartása” szemmel láthatóan semmit sem változott a város vezetésének megkaparintása óta. Hatalmas ingatlanvagyont árusítottak ki, rengeteg családot lakoltattak ki, majd a Matkovich Ilona által az egyik testületi ülésen csak „rossz ingatlanoknak” nevezett lakásokat valóban el is adták a nehéz sorsú váciak feje felől.

A kilakoltatások részleteit továbbra is titkolódzás veszi körül, hiszen a városüzemeltető holding vezetőjétől és munkatársaitól sem lehet semmit megtudni, ugyanis Matkovich Ilona  polgármester az úgynevezett „szájzár rendeletet” szinte első intézkedéseként vezette be, amelynek értelmében az önkormányzati cégek munkatársai nem nyilatkozhatnak a polgármester előzetes, írásbeli engedélye nélkül.

Az üvegzsebet, azaz a legnagyobb nyíltságot ígérő Matkovich Ilona is szájzárat használ, hisz lapunknak és a választópolgároknak sem válaszol immár három esztendeje egyetlen közérdekű kérdésére sem, így csak a kárvallottaktól értesülhet a város a kilakoltatásukról.