ÚJABB BOTRÁNY A BABA UTCAI BÖLCSŐDÉBEN – MATKOVICH BEVÉDI A JOGSÉRTŐ SÍVÓNÉT?

Álságos, hamis, és a végletekig cinikus. Ezt lehet mondani arról, ahogy Matkovich Ilona a Baba utcai bölcsődében kialakult helyzetet kezeli. A városháza és a polgármester közösségi oldala szerint ugyanis úgynevezett „szakmai párbeszéd” zajlott a hivatal tanácstermében szeptember 27-én, amelyen Matkovich Ilona állítólag azt mondta, hogy „amíg párbeszéddel megoldható egy konfliktus, addig a város vezetői ezt az utat fogják választani”.

Na, ne!

Mielőtt rátérnénk a mostani „szakmai párbeszéd” részleteire, röviden foglaljuk össze, mi vezetett odáig, hogy ezt a grémiumot egyáltalán össze kelljen hívni?

A „szakmai párbeszédről” a váciak véleménye, amelyben az egyikük felveti Sívóné alkalmatlanságát – ami feltétlenül egy kivizsgálásra méltó ügy, amennyiben igaz lehet, ez pedig nem mást, mint egy gyermekbántalmazási eset!

Mint ahogy közismert, a Baba utcai bölcsődében évtizedek óta megbecsült, elismert munka folyik, ahol a sajátos nevelési igényű gyermekek ép társaikkal együtt fejlődnek. Ezt a részleges integrációban végzett fejlesztést a nyolcvanas évek végén európai szinten is az elsők között tartották nyilván. Ezt a bizonyítottan jól működő formát az intézmény új vezetője, Sívóné Cseh Katalin 2020-ban egyszerűen megszüntette. A szülők tiltakozásának hála, erre felfigyelt az alapvető jogok biztosa is, aki a lépést jogsértőnek nyilvánította és eltiltotta a vezetőt a további jogsértéstől.

Sívóné a kialakított szegregációt így kénytelen volt megszüntetni, és visszaállítani a nyitott csoportszobákat. Csakhogy újabb és újabb botrányos esetek bizonyították és bizonyítják: Sívóné alkalmatlan egy ilyen intézmény vezetésére. Egyre-másra derülnek ki ügyei: vállalhatatlan beszédstílus, diktatórikus vezetői magatartás, a szülők kéréseinek semmibe vétele. És, csodák csodája: mindezek ellenére a helyén maradt!

„A Bölcsődék és Fogyatékosok Intézményével szemben indított eljárásban az Alapvető Jogok Biztosa (…) jogsértésért elmarasztalta az intézményt, és kimondta, hogy az eljárás alá vont – fogyatékossággal összefüggésben – megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, valamint az intézményt figyelmeztetésben részesítette és eltiltotta a jövőbeni jogsértésektől.” Tehát már 2022 januárjában világos volt Sívóné jogsértő magatartása.

Ezek után nézzük, mi történt – legalábbis mi történt a városháza és Matkovich Ilona szerint – azon a bizonyos szeptember 27-i „szakmai párbeszéden”? Jelen volt a polgármester és az ügy „gazdája” Inotay Gergely alpolgármester, az általuk meghívott szakértők, Sívóné és a helyettese, Faludi Szilvia, valamint a panaszos szülő (!Mintha csak az az egy volna!) A grémiumnak állítólag „A Gyermekvédelmi Törvény közös értelmezésével, illetve a törvényben nem szabályozott helyzetek kezelésével sikerült közelebb jutni a konfliktus feloldásához.”

Na, ne! (Másodszor).

Hogy mivel? „A gyermekvédelmi törvény közös értelmezésével?!” Amikor már az Egyenlő Bánásmód Hatóság szerepét betöltő alapvető jogok biztosának döntését sem sikerült értelmezni?! Amikor Sívóné annak ellenére maradhat a posztján, hogy bizonyítottan törvénysértést követett el?! Amikor Matkovich Ilona azt hazudja közösségi oldalán, hogy idézem:

„Nekünk számít a szülők véleménye” és ennek ellenére lesöpri az asztalról a közel 100! ismétlem írásban: SZÁZ aláírást tartalmazó petíciót, amelyben a szülők Sívóné távozását követelik?!

Ez volt Matkovich Ilona „szakmai párbeszéde”. Mindez persze a „gyermekek érdekében”. Csak mondom.

Eddig három alkalmazott távozott a Baba utcai bölcsődéből, a hírek szerint Sívóné miatt. És azt beszélik, hogy további négynek már a zsebében van a felmondása.

Hajrá Matkovich Ilona! Verjük szét ezt is!

MJP

***

Idézet a vasárnapi Matkovich-posztból:

„Amíg párbeszéddel megoldható egy konfliktus, addig ezt az utat választjuk. Számomra kezdettől kiemelt fontosságú a szakmai munka az óvodákban, bölcsődékben, idősotthonokban. Emellett számos fejlesztést végeztünk már az elöregedett épületeken, és folytatjuk ezt a munkát. Emiatt is volt érthetetlen számomra a Baba utcai bölcsődében kialakult, feszült helyzet, amely elsősorban a Gyermekvédelmi Törvényben nem szabályozott helyzetek kezeléséből fakadt, és számos személyi ellenétet szült. Ennek a helyzetnek a megoldására hívtam össze egy kerekasztal beszélgetést a helyi vezetők és a Magyar Bölcsődék Egyesülete szakembereinek bevonásával. Büszkék vagyunk a bölcsődében végzett szakmai munkára, és a legfontosabb számunkra, hogy a szülők úgy érezzék, az intézmény a legmegfelelőbb ellátást nyújtja gyermekük számára. Számomra nagyon hasznos volt ez a találkozó, amely megmutatta, miben kell változtatnunk.

A jövőben is mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a gyermekek számára otthonos, barátságos környezetet teremtsünk, ennek része, hogy komoly anyagi ráfordítással megújult a Baba utcai részleg vizesblokkja, elkészült a Kölcsey úti intézmény teljes tetőszigetelése, és nemrég egy új, korszerű konyhát is átadtunk a bölcsőde számára a Vám utcában. A héten három óvodába kerültek új udvari játékok. Emellett csoportszobákat építünk, felújítjuk az Újhegyi úti óvoda konyháját, és három helyen napelemes fűtéssel igyekszünk csökkenteni a rezsiköltségeket.

Rendben és szakszerűen zajlik a Városháza barokk részének héjazatcseréje.”

***

Aláírás gyűjtés a Váci Bölcsődék Intézmény vezetőjének azonnali leváltásához

Tisztelt Polgármester Asszony!

Példátlanul felháborítónak tartjuk, és nem tudjuk elfogadni, hogy a váci bölcsődék élén továbbra is egy olyan személy – Sivóné Cseh Katalin – álljon:
– aki bizonyítottan jogsértést követett el, mikor szembe menve a hatályos szakmai programmal szegregálta a gyermekeket;
– akit jogsértés miatt az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalt és figyelmeztetésben részesített;
– akiről a napokban – a Füleki családdal szemben tanúsított szintén méltatlan intézkedése kapcsán – újabb és újabb nyilvános, névvel ellátott szülői panaszok látnak napvilágot, melyek részletezik azt is, hogy jelenlegi igazgató Sivoné Cseh Katalin milyen agresszív stílusú kommunikációt intéz a szülők felé,
– továbbá mennyire nem együttműködő és segítőkész a családokkal.

2022. januárban már eljutott Önhöz egy panaszos kérelem, amelyben a Validity Alapítványon keresztül az előző nevelési évben érintett szülők kérték az igazgató asszony felelősségre vonást és vezetői megbízatásának azonnali megvonását, amelyet mi is csak támogatni tudunk.

A fent leírtak alapján reméljük Ön is belátja, hogy amióta Sivoné Cseh Katalin igazgató pozíciót kapott, sajnos a szakmaiatlanságától, a jogellenes döntéseitől, a családok és gyermekek érdekeit, állampolgári jogokat sértő, megalázó hangnemben történő intézkedéseitől hangos a sajtó, ami családokon,a szakmán túl a város és a bölcsődék jó hírnevét is veszélyezteti.

Mi írottak kérjük Sivóné Cseh Katalin azonnali leváltását.