MATKOVICHÉK AGGÓDHATNAK – VÁCON IS A FIDESZ–KDNP KERÜLT MEGHATÁROZÓ FÖLÉNYBE

Míg a 2019-es önkormányzati választásokon még 41:28 arányban nyert a baloldal a jobboldallal szemben, addig 2022-re fordult a kocka és immár 52:37 arányú jobboldali fölény van Vácon. Ez azt jelenti, hogy a váciaknak a ciklus felénél elég lehangoló véleménye van a baloldalról, a jobboldalnak pedig kimagasló esélye van arra, hogy a következő önkormányzati választásokon újra visszavegye Vác irányítását.

Matkovich Ilona

  • 2019-ben 50%-os részvétel mellett 5.597 szavazattal lett polgármester, ami 41%-os eredményt jelent.
  • A 2022-es országgyűlési választáson 74%-os volt a részvétel. A Fidesz-KDNP 9.862 szavazatot kapott, ami 52%-ot jelent, szemben a baloldal 6.918 szavazatával és 37%-ával. Ezek a 99%-os feldolgozottság melletti eredmények.

Matkovichék tehát beestek 40% alá, a Fidesz-KDNP viszont abszolút többségbe került Vácon.

Az országgyűlési választáson a jobboldali szavazatok száma két és félszer annyi volt a városban, mint az önkormányzati választáson. A Fidesz-KDNP mintegy tízezer fős szavazóbázissal rendelkezik a 34 ezer lakosú, 25 ezer szavazópolgárral bíró városban. Érdemes hozzátenni, hogy közel tízezer szavazója volt 2018-ban is a jobboldalnak Vácon, ez akkor 46%-ot jelentett. Ráadásul a Fidesz-KDNP mozgósító rendszere sokkal erősebb a baloldalinál, így alacsonyabb részvétel mellett is jobban tudnak mozgósítani egy jó polgármester-jelölt mellett.

Mi vezetett ide?

Nyilván elsősorban országos folyamatok.

  • De az országos tendenciákat a váci baloldali városvezetés tevékenysége a számok alapján nem tompította, hanem még inkább felerősítette.
  • Nincsenek nagyobb léptékű fejlesztések, de vannak folyamatos botrányok.
  • A városi események is egyre silányabbak, de a politikai sárdobálás, a kormány hibáztatása mindenért viszont szinte minden mást elnyomóan hangos a baloldali városvezetés irányából.
  • Felpörgetett privatizáció, szájzár rendelet, váci náci és perverz képviselők melletti kiállás, rokonok közpénzes megbízásai, zavaros, korábbi cégtemetős ügyek, kormányzati támogatások politikai színezetű visszautasítása, állandó konfliktusok vezettek ide.

Mit jelent mindez?

Ha a jobboldal együtt tudja tartani magát, a baloldalon pedig minden marad változatlan, akkor a jobboldalnak jó esélye van visszaszerezni Vácot.

Ehhez viszont arra van szükség, hogy miután a váci Fidesz és KDNP szervezetek vezetése megújult, új és helyben közkedvelt jelöltek induljanak, akik a kampányban mozgósítani is tudják a jobboldal tekintélyes számú szavazóit. Jelen állás szerint, amelyik jelölt mögött a váci jobboldal felsorakozik, az lesz a város új vezetője.