DR. KRISTÓF BÉLA: „A MÚLT EMBEREI NEM TŰNTEK EL. GYORS KÖPÖNYEGFORGATÁSSAL AZ ÉLEN AKARNAK MARADNI…” – MOYS CSABA ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉSE

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján a váci KDNP és a Váci Nemzeti Kör koszorút helyezett el dr. Kristóf Béla polgármester emléktáblájánál. Beszédet mondott Moys Csaba, a Váci Nemzeti Kör elnöke. Gondolatait teljes egészében közöljük:

Tisztelt Emlékezők!

Nagy szeretettel köszöntöm a megjelent honfitársaimat, akik nem felejtkeztek el az 1956-os Forradalom és Szabadságharc hőseiről, így dr. Kristóf Béláról sem.

A város jelenlegi balliberális, „gyurcsányista” vezetése nemcsak az emléktábláknál elhangzott beszédeket hagyta el, csak koszorúzott, de 1989 óta először elmarad a zeneiskolai központi városi ünnepség is.

Még szép, hogy nem ünnepelnek azok, akik utódaik a Forradalmat és Szabadságharcot leverő szovjet hadsereg behívóinak, a kádári terror, a kivégzések elkövetőinek, a 45 éves kommunista diktatúra működtetőinek.

Én természetesen most nem ezeknek a megbízásából szólok hozzátok, hanem elsősorban, mint nemzeti érzelmű magyar hazafi, de úgyis mint a Váci Nemzeti Kör elnöke, a Reménység Egyesület tiszteletbeli elnöke és a Városvédő Egyesület titkára.

Kiszámoltam, most szólok ennél az emléktáblánál tizennegyedik alkalommal, nagyjából azonos résztvevők előtt. Ezért most nem kívánok részletesen szólni dr. Kristóf Béláról, hiszen ezt már sokszor megtettem. Városunk egyik legnagyszerűbb polgármestere volt, aki az igen problematikus időkben – 1945-49 között és rövid ideig 1956 októberében – bizonyította rátermettségét, városának és hazájának szeretetét, keresztény elkötelezettségét, istenhitét, szociális érzékenységét. 1991-ben Vácott elmondott szavai a mai viszonyokra is tökéletesen aktuálisak. Világosan látta az akkori politikai helyzetet, de senki nem gondolta, hogy 30 év után is érvényesek lesznek szavai:

„A múlt emberei nem tűntek el. Gyors köpönyegforgatással az élen akarnak maradni… A nép bizalmának megnyeréséhez tartozik az elszámoltatás, a felelősségre vonás. Nem lehet elfelejteni vagy megbocsátani, akik az egész nemzet ellen vétkeztek… Ezeknek vagy utódaiknak nincsen joguk bizalmat kérni a néptől… Az én jelszavam mindig a következő volt: néppel a népért. Ez a jelszavam most is, amikor kérem a város népét, hogy minden kétséget feladva sorakozzon fel a szavazás napján a demokratikus erők mögé. Adják a szavazatukat a jövőt és ne a múltat képviselő jelöltekre.”

Elgondolkoztam, mi lett volna ha ő marad a polgármester 1990-ig, ha nem kerülnek hatelemis, primitív tanácselnökök a város élére?

Persze, ehhez a szabadságharcnak győznie kellett volna. Arról nem is beszélve, hogy mi lenne, ha az ateista, nemzetellenes, Gyurcsányt imádó – Melocco Miklós szavai szerint –

„tökkelütött gazemberek” közé beállt váci társaság helyett ő lenne a város vezetője. Bizony nagyon hiányzik egy ilyen, karizmatikus ember.

1956 hősei a gyermekektől az idősekig életüket áldozták a szabadságért, amit ma ezek a sátáni, nemzet- és családellenes, hazaáruló bitangok veszélyeztetnek. Nekünk most könnyebb a dolgunk. Nem kell vérünket áldozni, csak a mindennapi életünkben kell helytállni!

Nem szabad félnünk, nem szabad megalkudnunk, össze kellene végre fognunk! És

ha eljön az idő, egy fülkében csak egy apró x-et kell a megfelelő helyre tennünk. Óriási a felelősségünk, mert ha ezek a bitangok még egyszer hatalomra kerülnek, akkor jaj a városnak, de az egész országnak is!

  • Migránsok járkálnának az utcákon, fizethetnénk a magas áram és gázszámlát.
  • Abnormális eszmék átvételével eltörölnék az Isten által meghatározott család – férfi, nő és gyermek fogalmát.
  • Megvonnák a fiatal házasok, nyugdíjasok támogatását.
  • Az Európai Unió devianciára vonatkozó utasításait betartanák, előnyt élveznének a nem normális kisebbségek, hátrányt a kereszténység.

Hosszan sorolhatnám mi várna ránk…

Nemzeti Kormányunk a gazdasági és politikai hatalmat megszerezte. De az ellentábor a kultúrát nem adja.

  • A ’19-es tömeggyilkos népbiztos még mindig bitorolja az országos könyvtár nevét,
  • a szintén ’19-es népbiztos Balázs Béláról filmes díj van elnevezve,
  • az egyetemeken sok helyütt még mindig nemzetellenes tanárok oktathatnak.
  • Ami nekem különösen fájó, hogy Hóman Bálintot még mindig nem meri visszavenni az Akadémia a tagjai sorába.

Remélem, nemzeti kormányunk újabb ciklusra megkapja a bizalmat és folytathatja áldásos ténykedését és végre minden területen végérvényesen véghezviszi a rendszerváltást. Orbán Viktor igazi államférfi, a nagyszerű országvezetése mellett az is bizonyíték, hogy Vitéz Nagybányai Horthy Miklós óta senki nem tett az elszakított területek magyarjaiért annyit politikai, erkölcsi és gazdasági téren, mint ő.

Végezetül kérem, gondoljunk szeretettel 1956. hőseire, dr. Kristóf Bélára, és igyekezzünk méltó utódai lenni.