BRINGÁZZUNK MINÉL TÖBBEN! – ÚJ BRINGAPÁLYA ÁTADÁSA NAGYMAROSON

Szülők, kerékpáros barátok és az Aktív Magyarország együttműködésében épült egynyomos erdei bringás ösvény Nagymaroson, közvetlenül az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút mellett. Nagyszámú biciklis érdeklődő jelenlétében avatták fel a nagymarosi Felsőmezőben ezt a nehezített bringapályát, amely civil kezdeményezésre, önkormányzati és kormányzati támogatással valósult meg.

Heinczinger Balázs polgármester kihangsúlyozta, hogy ez is egészségügyi beruházás, hiszen aktív mozgásra buzdítja gyermekeinket, fiataljainkat, felnőttjeinket.

Burgermeister Balázs és felesége, akik megálmodták ezt a pályát – Fotó: VácOnline

Burgermeister Balázs és felesége álmodta meg ezt a pályát, kapával, kaszával indították el ennek kialakítását, majd köszönetet mondtak a Cédrus egyesületnek, amelyen keresztül pályázati támogatáshoz jutottak és meg tudták építeni ezt az akadályokkal nehezített, felnőttek számára is kihívást jelentő pumpapályát. Az volt a cél, hogy egy olyan kerékpáros tanulópályát hozzanak létre, mely zöld környezetben van, könnyen belátható, a legkisebbeket is biztonsággal el lehet engedni, de mégis kihívást jelentsen.

Heinczinger Balázs polgármester, Révész Máriusz kormánybiztos, Rétvári Bence országgyűlési képviselő, Hadi Péter Cédrus egyesület, Burgermeister Balázs ötletgazda – Fotó: VácOnline

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy

óriási az igény mind a kerékpárutakra, mind az ilyen, vagy ehhez hasonló, nehezített kerékpáros pályákra.

A kormány eltökélt szándéka, hogy mindkettőt fejlessze. Itt minden adottság megvan:

  • vízi turizmus,
  • kerékpáros, hegyi turizmus,
  • gyönyörű környezet, hiszen egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az egészségmegőrzésre,

s ezt gyermekkorban kell elkezdeni. Nyilván nagyon népszerű lesz ez a pálya is, hiszen a kerékpárút mellett van közvetlenül. A lehetőséget leginkább a nagymarosi gyermekek használhatják ki.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos méltatta a kezdeményezést és az új létesítményt – Fotó: VácOnline

Révész Máriusz kormánybiztos elmondta, hogy a mai gyerekeket az okos telefonoknál nagyszerűbb élményekhez kell juttatni, ezért kezdte el a kormány támogatni

  • a futókörök,
  • a bringaparkok,
  • a kerékpárutak építését,
  • szorgalmazza a hegyi kerékpározást,
  • turistaházak felújítását, újak építését.
Valter Tibor, Révész Máriusz, Heinczinger Balázs – Fotó: VácOnline

Nemrég volt alapkőletétel Ipolydamásdon, ahol egy új híd teszi nemsokára lehetővé, hogy összeköttetés legyen a mi kerékpárutunk és a szlovákiai Duna-menti kerékpárút között.

A gyerekek, akik birtokba vették az új létesítményt – Fotó: VácOnline

Az a célunk, hogy Magyarország egy élhetőbb, egészségesebb, boldogabb ország legyen. A kutatások szerint, ha egy ember két és fél órát mozog egy héten, akkor 4,2 évvel meghosszabbodik az egészségben eltöltött éveinek a száma. Merem állítani, hogy ami turistaházak felújításának területén, az aktív turizmus, kerékpározás ügyében Magyarországon történt, az példa nélküli Európában. Ebben valószínűleg az Európai Unió országai közül mi tudjuk a leggyorsabb fejlődést felmutatni – zárta gondolatait Révész Máriusz, aki a mikrofonhoz szólította Valter Tibort, Valter Attilának az édesapját. Megkérdezte, hogy mit jelent a profi kerékpár sport szempontjából egy ilyen pálya átadása?

Heinczinger Balázs polgármester kihangsúlyozta, hogy ez is egészségügyi beruházás, hiszen aktív mozgásra buzdítja gyermekeinket, fiataljainkat, felnőttjeinket. – Fotó: VácOnline

Ez az alapja mindennek – válaszolta a sportember, hogy 6–8 éves korban ilyen pályákon megszerettessük a kerékpározást a gyermekeinkkel, megtaníttassuk a használatára, kezelésére, aztán el lehet menni a hegyekbe. Ezek a pályák, az ilyen kezdeményezések mind elősegítik azt, hogy a nagy számok törvénye alapján a kerékpár minden szakágában élmezőnybe kerüljünk. Van még feladatunk!

Hadi Péter, a 21 éve működő Cédrus egyesület elnöke fontos feladatának érzi, hogy felkaroljon minden olyan civil kezdeményezést, amely értéket teremt. Köszönjük a Burgermeister családnak, hogy lelke és motorja volt ennek a kezdeményezésnek és most szalagot vághatunk ennek a példaértékű kezdeményezésnek a megvalósulásakor.

Indulhat a játék! – Fotó: VácOnline