EGY FÉL UTCA KÖZVILÁGÍTÁSA MEGSZŰNT, DE EZ A LAKÓKON KÍVÜL SENKINEK SEM FÁJ, DE ŐK NEM FONTOSAK

A múlt hét viharos péntek éjjelén, szombat hajnalán a Berkes András utcában a 40–42. számú házak előtt megszűnt az utcai villanyvilágítás. Idáig még csak annyi a történet, mint amikor a szenzációt kereső lap arról tudósít, hogy a postást megharapta egy kutya. A városháza azonban hamar biztosította az utca lakóit egy jóval meghökkentőbb sztoriról, ahhoz hasonlóan, mint amikor a postás harap meg egy kutyát. (Amiért ide idézzük Vogel Csaba által megtapasztaltakat, azt csak azért tesszük, mert benne van, mint cseppben a tenger, amiben leplezetlenül megmutatkozik a városháza – annak intézményének – valós viszonya a váci polgárokhoz.)

A Berkes utcában napra pontosan egy hónappal ezelőtt 5 napra, péntektől-keddig 40-50 lakost érintően hasonlóan megszűnt közvilágítás, ezért a közösségi ügyek iránt mindig fogékony Vogel úr igyekezett elébe menni az újabb hosszabb világítás mentes időszaknak, ezért az utca lakói nevében az illetékesekhez fordult.

Annak igyekezett utánajárni, hogy

  • mikor áll helyre a világítás,
  • miért nincs hétvégi hibaelhárító ügyelet,
  • mikor fogják átalakítani a rendszert úgy, hogy megbízhatóan működjön
  • miért van ilyen gyakran – akár havi rendszerességgel – világítási anomália?

A válasz a kérdéseire a következő volt a Vác Holdingtól:

1. A közvilágítási és egyéb hálózati szakaszhibát az ELMŰ-ÉMÁSZ végzi.
2. Van ügyelet és prioritás szerinti hibaelhárítás.
3. Rendszer átalakításról nincs információm.

Vogel Csaba megköszönve a választ ezt írta városházi illetékesnek:

„Köszönöm, de ezzel a válasszal nem sokra megyek, úgy is nevezhető, hogy „nesze semmi, fogd meg jól”… Egyébiránt most mentem végig az utcán, a páros oldalon gyakorlatilag sehol nincs közvilágítás. Három héttel ezelőtt ugyanez volt a helyzet, ergo: valami messze nincs rendben. A prioritáshoz:

tényleg század rangú dolog egy fél utca több napig sötétben hagyása?”

Vogel úr alapvetően jó kapcsolatot ápol Kiss Zsolttal, akinek a segítségét kérve ebben az ügyben, elküldte neki is e levelezést. Telefonon egyeztettek is, de semmiféle konkrét választ és megoldást, vagy bármi biztatót nem kapott az alpolgármestertől, viszont számos városi fejlesztésről és a város előtt álló, az Összefogás által biztosított ragyogó jövőről szólamokat, azt igen.

Vogel Csaba a sikertelen kísérlet után így fogalmazott: „Tudod, alpolgármester úr, lehet magyarázatokat adni, kifogásokat keresni, hatáskörökre hivatkozni, de a lényeg: ma (hétfő) továbbra sincs közvilágítás. Ez a tény. És ez lehangoló.”

Utolsó keddi kérelme szintén a Vác Holdinghoz a következő volt, amelyre a mai nap folyamán várja a választ:

„Ez aztán már több kettőnél – ahogy szokták volt mondani… Több, bizony, mert már negyedik éjszaka nincs közvilágításunk – ez is a szolgáltató önkormányzat „ajándéka”? Ez esetben is igaz a mondás: „lassú munkához idő kell”. Minden érintett az ügyben megérdemli a „Kiváló semmittevő” díjat. Úgy is fogalmazhatnék, hogy ez több mint nevetséges, de inkább sírni lehet ezen… Nem egészen három hete is 5 nap sötétség volt kiróva ránk…”

Mondhatják talán, nem nagy ügy, de a lakosság irányába mutatott magatartás viszont teljesen egyértelmű:

NEM FONTOSAK IGAZÁN A VÁCI POLGÁROK PROBLÉMÁI, valamint SEMMI SEM TARTOZIK A VÁROSHOZ!

A lázas semmittevés kommunikációja viszont nagyon fontos! A berúgott motorokkal felbőgő teljesítménykampány során egy polgármester, három alpolgármester és egy képviselő fáradt ki egy okos zebra átadásához, amelyhez még városi erőforrásra sem volt szükség. Ha Ferjancsics vagy Tótváradi-Nagy urak betekertetnek egy villanykörtét a körzetükben, akkor kivonul az egész lakájmédiájuk, és fizetett hirdetésekben adják tudtukra a lakosoknak.

Mi pedig továbbra is azt tartjuk fontosnak, hogy a lakosságot semmibevevő, tehetetlen városvezetés vétkeinek egyike se söpörtessék a szőnyeg alá.