574 MILLIÓS KORMÁNYZATI TÁMOGATÁSSAL ÚJ BÖLCSŐDE ÉPÜL A BAUER MIHÁLY UTCÁBAN

Új váci bölcsőde építésére szánt kormányzati támogatás jelképes átadására került sor, a majdani építkezés helyszínén. A kormányzati támogatást Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője hozta, amit a váci önkormányzati képviselők jelenlétében a város nevében Kiss Zsolt alpolgármester vett át. 

Nem először vagyunk itt ezen a helyen, pár évvel ezelőtt az előző polgármesterrel, Fördős Attilával, Pető Tibor és Mokánszky Zoltán alpolgármesterekkel voltunk itt, az volt akkor a jó hír, hogy elindulhat itt egy bölcsődének az építése – kezdte a sajtótájékoztatót Rétvári Bence.

Vácon is és országosan is egyre több a gyerek, Deákváron különösen, a kormány igyekszik minél több forrást bölcsődék építésére fordítani. Így tudott Vác is pályázati forrásból 334 millió forintot nyerni. Azóta folytatódtak a tervezések, a városvezetés összetétele is megváltozott, pár hónappal ezelőtt jelezte a város, hogy ez a bölcsőde megépüljön, ahhoz több mint 70%-os többletforrásra van szükség, pontosan 72%-kal magasabb összegre, plusz 240 millió forintra van szükség, így 574 millióra, több mint félmilliárdra van szükség a bölcsőde megépítéséhez.

A kormány számára is nagyon fontos, hogy ahol a települések szeretnének a családok számára bölcsődéket építeni, ahol megvannak az ambíciók és a tervek, akkor semmiképpen ne kelljen az építőipari árak emelkedése miatt ezeket a terveket lemondani, valósuljon meg minden terv, hiszen ezeknek a családoknak szüksége van.

Több mint ötven család számára nyújt majd ez a bölcsőde segítséget, mert ha valaki a gyermeknevelés mellett vissza akar menni dolgozni, akkor ezt megtehesse a gyermek hároméves kora előtt is. Hiszen jár a családnak a gyermeknevelési támogatás is és a munkabérrel is számolhat. Ennek jogi hátterét évekkel ezelőtt megteremtettük.

Fontos ennek a négy csoportnak a létrehozása, 56 kisgyermek elhelyezése, így számos szülő visszatérhet a munkaerőpiacra.

Nagyon örülök, hogy ez a projekt végre megvalósulhat az eredeti tervek szerint és a váci polgárok érezni fogják, hogy mindenki politikai színezet nélkül azon fáradozik, hogy a váci családok számára legyen gyermekfelügyeleti lehetőség – zárta Rétvári Bence.

Szeretném megköszönni Rétvári Bence országgyűlési képviselő úrnak, hogy ma itt lehetünk közösen ezen a sajtótájékoztatón – kezdte a köszöntőjét Kiss Zsolt alpolgármester. Szeretném megköszönni mindazon embereknek, cégeknek, akiknek áldozatos munkája révén itt lehetünk közösen ezen projektnyitó sajtótájékoztatón.

Vissza kell mennem egy keveset az időben, 2016-ban döntött úgy az akkori önkormányzat, hogy benyújt egy pályázatot, melyről 2017 októberében kapta a város, hogy a pályázat sikeres volt, nyertünk 335 millió forintot.

2018-ban ez a pénz meg is érkezett, ezt követően elindult a közbeszerzési eljárás, melynek keretében kiderült, hogy ez az összeg nem elég, ezért feltételes közbeszerzés keretében sikerült megtudnunk azt a pontos összeget, melyből ez a projekt kivitelezhető. Ennek az összegét a győztes pályázat alapján 575 millió forintban határozták meg.

Az új bölcsőde látványterve – Fotó: vac.hu

Ekkor fordultunk a képviselő úrhoz segítségért, hogy kérjük a hiányzó összeg kiegészítését, mely 72%-os ráemelést jelent, azaz 240 millió forint többlet kifizetését jelenti, Vác város megkaphatja ezt az összeget.

Vácot egyre többen választják lakhelyül, 2200 fővel gyarapodott a lakhely nyilvántartás alapján az elmúlt években Vác lakossága, ez is azt igazolja, hogy egyre élhetőbb, egyre szebb városról van szó, egyre többen akarnak itt lakni. Ezért fontos, hogy a beköltöző fiatal családok számára biztosítani tudjuk a bölcsődét és közösen egy ilyen projekt megépítésről számolhatunk be közösen.

2800 négyzetméteres területtel és a közművek kiépítésével járul hozzá a város e projekt megvalósulásához – zárta a rendezvényt Kiss Zsolt, majd átvette Rétvári Bencétől a támogatási összeget jelképező táblát.