MATKOVICH ILONÁNAK HAT ÉV ÖNKORMÁNYZATI TEVÉKENYSÉG UTÁN IS NEHÉZSÉGEI VANNAK A JOGSZABÁLYOK SZÖVEGÉNEK ÉRTELMEZÉSÉVEL

Öt év önkormányzati képviselőség és egy év polgármesterség, valamint egy egész városházi hivatali háttérapparátus sem elég Matkovich Ilonának ahhoz, hogy a jogszabályokat értelmezni tudja. Úgy látszik, Matkovich azért szeret jobban Facebook-posztokat írni, mint jogszabályokat olvasni, mert akkor a valóságot nem kell figyelembe vennie.

Sokakat meghökkentett Matkovich Ilona friss Facebook-bejegyzése, melyben

arról ír, hogy Vác már nem 4, hanem 8 milliárd forintot fog kapni a turisztikai fejlesztésekre.

Csak azt nem tudja senki, mi alapján írta ezeket a sorokat. A polgármester a 1550/2017. (VII. 18.) kormány határozatra hivatkozik. Ebben valóban szerepel, hogy Vác fog kapni a kormánytól 4 milliárd forintot, de egy szóval sem szerepel benne, hogy az önkormányzat kapná ezt az összeget. Ez ki sincs zárva, de le sincs szögezve, a kedvezményezettet a kormányhatározat nem tartalmazza, nyitott kérdés maradt.

Ráadásul a polgármester asszony a Facebook-posztjából kifelejtette a 1152/2019. (III. 25.) Korm. határozatot, mely még jóval a tavalyi önkormányzati választás előtt született. Ez az első határozat projektjeit és összegeit indikatívnak minősítette, azaz fontos kiindulási alapok, de turisztikai szakmai szempontok szerint változhatnak.

Korábban a városvezetés politikai okokból küldte vissza a kormánynak a multifunkciós csarnok építésére adott 5 milliárd forintot. De szintén politikai okokból nem fogadta el a színház fenntartására adott 120 millió forintot a város,

mert akkor a színház igazgató személyéről nem dönthettek volna egyedül Matkovichék, hanem együtt kellett volna működni a szakmával és a kormánnyal.

Sokak aggodalma szerint erre a sorsra juthatott volna a turisztikai fejlesztési összeg is, akár azért, hogy a város a kormánnyal konfrontálódjon, akár azért, mert a vezetők nem tudnak egy épkézláb megújított koncepciót lerakni az asztalra. Vagy a kettő együtt:

munka helyett inkább a politikai csetepatét választják.

Vác számára örömhír, hogy végre a tárgyalások oda jutottak, hogy a püspökség megkapja a 4 milliárdos forrást Vác turisztikai fejlesztéseinek megvalósítására, új látványosságok, élmények, turisztikai útvonalak kialakítására.

Óriási szerencséje a városnak, hogy végül akár az év végéig a 4 milliárd forint megérkezhet Vácra. Ezzel a püspökség megmentette a váci forrást, az nem lesz kicsinyes politikai játszmák áldozata.

Nekik sikerült eredményesen tárgyalni, ami a városnak ki tudja, állt-e valaha is szándékában, vagy volt-e rá képessége. Ennél nagyobb kormányzati támogatás még nem érkezett váci célokra, csak a kórház fejlesztés végösszege lesz ennél várhatóan magasabb.

Miután kiderült, hogy a városháza ügyeskedése/tehetetlensége nem tudja meghiúsítani a kormányzati támogatás Vácra érkezését,

Matkovich stratégiát váltott. Most már 4 helyett 8 milliárdot követel. De azt nem értjük, hogy hol olvasta Matkovich Ilona, hogy ezen felül még ugyanennyi összeg érkezik?

Ne tévessze meg a váciakat! Ez semmilyen jogszabályban nem található.

Az általa hivatkozott is csak a helyszínt jelöli meg, nem a kedvezményezettet, azaz nem a polgármesteri hivatalt.

Érdemes tehát leszögezni, hogy egy polgármesterrel szemben alapvető elvárás, hogy a jogszabályokkal tisztában legyen, vagy legalább az újonnan közpénzből létrehozott kabinetfőnöki vagy tanácsnoki székben ülő jól fizetett beosztottjai felvilágosítsák a hatályos normákról. Sajnáljuk, hogy ez Vácon hiányos, ami a városházi irodák műemléki szabályokat megsértő felújításánál is már kiderült.

Azt is érdemes leszögezni, hogy Facebook-posztokkal nem lehet csodásan pénzt szaporítani, nem lesz a 4-ből 8.

Ne csapja be legalább a saját olvasóit, ne keltsen illúziókat, hogy aztán a kijózanodás dühöt váltson ki. A városnak béke kell. Talán a kevesebb posztolás és a több munka meghozta volna az eredményét az elmúlt egy évben is. De városházán energia csak a kommunikációra megy, nem az érdemi munkára. Ugyanakkor ez sem veszi el az örömünket, hogy

végre elindul Vác történetének legnagyobb idegenforgalmi fejlesztése, 100%-ban kormányzati forrásból.