Trianon 100 megemlékezés Zebegényben – képriport

Az 1935–1938 között Maróti Géza tervezte, a nemzeti tragédiák (aradi vértanúk, az első világháború és Trianon) közös, zebegényi emlékhelyénél gyűltek össze a megemlékezők június 6-án a Trianon 100, a nemzeti összetartozás napja tiszteletére. A rendezvényen részt vett a község és környéke lakossága mellett Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere, Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök.

A VácOnline képriportja az eseményről:

Maróti Géza úgy tervezte a Zebegény fölötti Kálvária-dombon található „Országzászlót” és „Hősiemléket”, hogy az egész együttes a Duna felől már több kilométeres távolságból látható legyen.

Az emlékmű különböző okokból nem készült el teljesen és még a felavatása is elmaradt. Az 1960-as években az országzászló-építményt kilátóvá alakították át, eredeti funkcióját pedig elhallgatták. 2000. június 4-én hivatalos emlékünnep keretében avatták fel és a történelmi Magyarország egyes régióiból hozott földet helyeztek el a talapzatánál.
Az emlékhely központi oszlopából emelkedik ki a félárbócra eresztett országzászló, a környező négy kőoszlop tetején pedig országalmára emlékeztető, kettős kereszttel ellátott fémgömböket erősítettek. A gömbök oldalán Deák Ferenc szavai olvashatók: „Amit erő vagy hatalom elvész, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják.”