Izsák Balázs: csoda történt az utolsó öt napban

A nemzeti régiókért szükséges egymillió online aláírásoknak több mint fele az utolsó napokban gyűlt össze. 1 008 966-an írták alá az interneten a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezést a csütörtök éjféli határidőig az aláírásgyűjtés honlapján megjelenő adatok szerint.

Az egymilliomodik online aláírás a határidő lejárta előtti utolsó órában született.

A kezdeményezők további 220 ezer papíron gyűjtött aláírásról tudnak, de emellett még aláírási ívek ezrei lehetnek az aláírásgyűjtőknél, amelyeket a koronavírus-járvány és az ezzel kapcsolatos kijárási korlátozások miatt mindeddig nem sikerült összesíteni.

 

Az aláírásgyűjtés ennek ellenére mégsem érvényes

A számok azt jelzik, hogy sikerült teljesíteni az EU által támasztott első feltételt, a több mint egymillió aláírás összegyűjtését. Az aláírások országok közötti eloszlására vonatkozó kritérium azonban egyelőre nem teljesült, így az aláírásgyűjtés egyelőre nem érvényes.

 

A kezdeményezők hosszabbításra számítanak

Izsák Balázs, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke péntek reggel az MTI-nek elmondta: óriási hajrával sikerült teljesíteni a kitűzött célt. Az online aláírások több mint fele az utolsó öt napban gyűlt össze. Úgy vélte: csoda történt ebben az időszakban, amit szociológusoknak, kutatóknak kell majd megmagyarázni.

Az SZNT elnöke elmondta: kérvényezték az aláírásgyűjtés meghosszabbítását arra hivatkozva, hogy a koronavírus-járvány, és az emiatt bevezetett korlátozások akadályozták azt.

KÖSZÖNET A VÁCI ALÁÍRÓKNAK IS E SIKERÉRT!

Az SZNT Facebook-oldaláról eleveníthetjük fel a magyar nemzet összefogásának felemelő történetét: