Az exújságíró politikus az újságírókra panaszkodik: gátat kell szabni a kritikus sajtókérdéseknek

Matkovich Ilona mondhatni korszakalkotó interjút adott az ESTV Nagyító c. műsorának. A balliberális polgármester több ízben kifejtette az interjú során, hogy ő úgy gondolja, teljesen normális, ha megpróbálja elhallgattatni azokat a hangokat, amelyek neki nem tetszenek – miközben ő volt az, aki teleharsogta az önkormányzati kampányban Vácot azzal, hogy neki mennyire számít az emberek véleménye, és mennyire a szabadság és a nyilvánosság pártján áll.

Ha mindez nem volna elég, a fent említett tévés interjúban a balliberális polgármester hosszan taglalja, hogy mennyire nehéz neki beillesztenie a napirendjébe azt, hogy az újságírói kérdésekkel, sajtómegkeresésekkel foglalkozzon. Szó szerint ezt mondja Matkovich: „gátat kellett szabni” a sok sajtómegkeresésnek, mert túl sok idejét vette el a polgármester asszonynak, hogy ezekre válaszoljon, úgyhogy egy idő után inkább nem is reagált azokra.

 

Önmagában is döbbenetes, hogy valaki felelős vezetőként képes panaszkodni arra, ami a kötelessége, de a dolognak külön pikantériája az, hogy korábban ő maga is újságíró volt. Újságíróként az átláthatóság nevében azt várta el, hogy a politikusok, közszereplők neki azonnal válaszoljanak és minden információt megadjanak, amire csak kíváncsi. Most úgy látszik, polgármesterként már pont az ellenkezőjét gondolja, és immár nyűgként tekint a sajtóra.

 

Az interjúban elhangzottak alapján csak egy dologra tudunk következtetni: az exújságírónak túl sok idejét veszik el az újságírók, és mivel az újságírókra nem tud szájzárat rakni, ezért bezárja az ajtaját. Így menekül hát az önkormányzati kampányban nagyobb nyilvánosságot és átláthatóságot hirdető Matkovich most a kínos kérdések elől. Úgy tűnik, máris nem annyira fontos a nyilvánosság, a sajtószabadság és az állampolgárokkal való párbeszéd fenntartása.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6a8E50vYYhg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1fFBLzHVkWhcHtbcyZZGk3LUtmWpP62OEu73gVs-lSRCeO32X7HJnwo7g