Elektromos Pop-Up csatlakozók, vagyis az elrejthető konnektorok

Amikor rengeteg elektromos berendezéssel kell megbirkózni, hogy legyen hely, ahova bedughatjuk őket, eszünkbe jutnak azok az idők, mikor még helyiségenként egy-két konnektor elegendő volt.

A Legrand segítségével találunk megoldástarra, hogy munkafelületünk is maradjon, de csatlakoztatni is tudjuk a készülékeinket. Lehetőségünk nyílik arra, hogy elrejtsük az elektromos csatlakozókat, ha már nem használjuk őket.

Tervezzünk előre, a jövőbeli eszközeinkre is!

Amikor megterveztetjük leendő házunk elektromos hálózatát, fordítsunk kiemelt figyelmet a dugaszoló aljzatok megtervezésére is! Ennek folyamán figyelembe kell venni az épület belső adottságait, a kialakítandó helyiségek funkcióit, a szükséges bútorok számát, alakját, elhelyezését, valamit azt, hogy számszerűen hány darab készüléket kívánunk működtetni – hozzávetőlegesen.  Ezekből nagyjából következtetni lehet majd a házunk fogyasztásának mértékére.

Elektromos csatlakozók áramerőssége

Hogyan számoljuk ki az elektromos csatlakozóhoz szükséges áramerősséget? A különböző elektronikai fogyasztókon feltüntetett teljesítmény, az a fizikai mérőszám, amely meghatározza az egységnyi idő alatt végzett munkát (villamos energiát). Fizikai jele a „P”, nemzetközi mértékegysége a „W” vagyis Watt. Az elektromos vezetékek tervezésének fázisánál érdemes a legnagyobb fogyasztók teljesítményével kalkulálni, egy kisebb ráhagyással, amivel elkerülhetjük a hálózat túlterhelését, ami a jól működő kismegszakítók lekapcsolásához vezetne.

Az elektromos berendezések kapcsán felmerül a feszültség kifejezés, ami az a mutató, amely megmutatja, mekkora a töltéskülönbség a berendezés kapcsai között. Fizikai jele az „U”, nemzetközi mértékegysége a „V” vagyis Volt. A töltéshordozók kiegyenlítődésre törekednek, de a közöttük lévő erő ezt nem engedi – ez a feszültség. A lakossági fogyasztók esetében, Magyarországon ez 230V.

A vezetéken átmenő elektronok mennyiségét megmutató szám az áramerősség, melynek a fizikában a jele „I”, a nemzetközi mértékegysége az „A” vagyis Amper. Az áramerősség kiszámítható, ha ismerjük a fogyasztó teljesítményét, illetve a fogyasztó feszültségét I=P/U

Szereltessük be csatlakozót

Akár falra szerelhető, akár falba süllyeszthető „konnektorról” legyen szó, érdemes szakemberrel egyeztetni, mielőtt elkötelezzük magunkat a csatlakozók beszerelése mellett, és a munkát is vele végeztessük. A mi dolgunk annyi legyen, hogy kiválasztjuk a számunkra legtetszetősebb, legjobbnak ígérkező elektromos csatlakozót.

Rejtélyes, helytakarékos, stílusos

Amikor egy bútorba elrejthető elektromos csatlakozót szeretnénk vásárolni, érdemes kikérni egy bútorasztalos véleményét, hogy milyen típust, vagy milyen paraméterekkel rendelkező eszközt vásároljunk. Ezek a bútorba süllyesztett szerelvények praktikusak, mert, ha nincs rájuk szükség, elrejthetők, így helyet spórolunk meg. És akinek fontos az esztétika, elegancia, az könnyűszerrel kialakíthatja a legmegfelelőbb stílust, nem fogják csúfítani a képet a zsinórok, kilógó csatlakozók.