Nemzetközi megmérettetés Vácon

Idén harmadszorra rendezte meg a Váci Közéleti Egyesület a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyt Vác városában. A rendezvény egy szlovák-magyar közös koncerttel kezdődött.

Dr. Alt Gyula a váci szlovák kisebbségi önkormányzat elnöke köszöntötte a pozsonyi Milos Ruppeldt Művészeti Alapiskola vendég diákjait és a magyar fellépőket. Október 22-én kezdetét vette az ötnapos komolyzenei rendezvény, melynek keretein belül 7 hangszer kategóriában indultak versenyzők az első díjért: zongora, zongora négykezes, fúvós, vonós, ének, harmónika és kamara.

 A Váci Híradás Centrum dísztermében folyamatosan váltották egymást a versenyzők, akiknek az előadását a nemzetközi zsűri tagjai pontozták és értékelték. A zsűri tagjai voltak: Kiss Julianna, Prof. Pászthy Júlia, Mina Mendelson – Szerbia, Rintaro Akamatsu – Japán, Giuliano Adorno – Olaszország, Csáki András és Hornyák Balázs.

Az öt nap alatt eldőlt, hogy kik nyújtották a legjobb teljesítményt, ők a péntek esti díjátadó gálakoncerten léphettek fel. A győztesek koncertjét a díjak átadása követte. Az ünnepségen a zsűritagok is értékelték az elmúlt hét munkáját, eredményeit. Rintaro Akamatsu zongoraművész elmondta, hogy: – Ez egy nagyon színvonalas verseny volt és tapasztalata alapján minden évben növekedik a résztvevők száma. Az egész struktúra meg lett újítva és nagyon sok helyről jöttek a versenyzők. Egy pillanatra gondolják el, hogy milyen különleges az, hogy ebben a városban egy ilyen verseny megrendezésre került.



A zongora kategória abszolút győztese

Giuliano Adorno olasz zongoraművész szerint: – Azt látjuk itt, hogyha egy verseny nagyon magas szakmai színvonalon zajlik, és ehhez a nagyon magas szakmai színvonalhoz párosul egy nagyon jó emberi hozzáállás, akkor egy nagyon magas szintű versenyt fogunk kapni, és ezt láttuk ezen a héten.

Kiss Julianna a zsűri elnöke kifejezte elismerését a felkészítő tanárok felé is és kiemelte, hogy rendkívül nagy tehetségeket fedezhettünk föl ezen a versenyen is: – Megpróbáljuk az útjukat egyengetni, sikereikben segíteni és ezzel is remélhetőleg hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy valóban sikeres zenésszé tudjanak válni, ami a Danubia Talents Nemzetközi Zenei Programsorozat egyik legfontosabb célja.

A zsűri átadja a díjakat

A versenyen 16 országból több, mint 160 jelentkező vett részt, akik közül 63 ifjú művész külföldről érkezett és reményeink szerint haza is vitte országunk és városunk jó hírét.