Közeleg a Föld Órája! Mi már csatlakoztunk! …és Te?

Immáron tizenkettedik alkalommal kerül sor a globális felmelegedés elleni, "Föld órája" elnevezésű akcióra, amelynek célja, hogy egy adott időpontban – ezúttal 2018. március 24-én, szombaton – tehát ma – este 20 óra 30 perckor – egy órára mindenki lekapcsolja a villanyt. A klímavédelmi akció Ausztráliából, azaz Sydneyből indult 2007-ben. Akkor 2,2 millióan, egy év múlva pedig már ötvenmillióan kapcsolták le a villanyt világszerte. A kezdeményezés mára a világ legnagyobb klímavédelmi akciójává nőtte ki magát.

2017-ben 187 ország, 7000-nél több település és közel 2,5 milliárd ember részvételével zajlott le a Föld Órája mozgalom.

Az akció keretében több száz látványosság is sötétbe borul évek óta – köztük olyan világszerte ismert ikonok, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és az Empire State Building.

Hazánkban a korábbi évekhez hasonlóan az idén is sok magánszemély, számos település és vállalkozás – köztük a VácOnline.hu szerkesztősége is – csatlakozott a Föld Órája kezdeményezéshez. Portálunk jelen figyelemfelkeltő cikk és egy banner formájában támogatja az akciót.

Csatlakozz Te is a Föld Órájához,
regisztrálj a Foldoraja.hu oldalon és vedd ki a részed az éghajlatváltozás elleni küzdelemből!

Elindult a visszaszámlálás:
hamarosan sötétbe borulnak a világ nagyvárosai, hogy az éghajlatváltozás elleni cselekvésre hívják fel a figyelmet. Te is tehetsz azért, hogy a jövő nemzedékek számára is elérhetőek legyenek a jelen erőforrásai. De ennek érdekében cselekednünk kell!

Tarts velünk!
Kapcsolj le, és változtass a klímaváltozáson!

***


Ne csak egy óra legyen!

Egy óra takarékoskodás nem váltja ki azt, ha valaki az év többi, közel kilencezer órájában nem törődik a környezettel, pontosabban annak védelmével. Ezért kérjük kedves olvasóinkat: mindamellett, hogy 2018. március 24-én, este a 20 óra 30 perc és 21 óra 30 perc közötti időintervallumban lekapcsolják a villanyokat, az év további napjaiban se feledkezzenek meg a takarékoskodásról, az energia ésszerű használatáról! Takarékoskodjunk az energiával, takarékoskodjunk a vízzel, és úgy általában mindennel – gondolva a felnövekvő generációkra, gyermekeinkre, unokáinkra!

Ezen gondolatmenet tükrében Föld Órája üzenete megújult: a kezdeményezés fókuszában idén a természeti értékek megőrzése és a fenntartható élet áll. Emellett persze – ahogy eddig megszokhattuk – március 24-én este idén is lekapcsolják Budapest mintegy 260 épületének és objektumának díszvilágítását. A WWF Magyarország izgalmas kihívása is véget ért, a szervezet azonban mindenkit arra buzdít, hogy az egyes lépéseket építse be mindennapjaiba.

Számos település mellett Budapest ismét sötétbe borul a Föld Órája alkalmából: március 24-én 20:30-kor többek között olyan épületek és objektumok díszvilágítását kapcsolják le, mint a Parlament, a Citadella, az Andrássy út, a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Színház, a Budai Vár, a Mátyás templom és a Halászbástya, a Hősök tere, a Vajdahunyad vár, valamint az összes budapesti híd. A főváros teljes UNESCO Világörökségi része elsötétül, így érdemes lesz a városban tartózkodni, és megcsodálni, ahogy elalszanak a fények.

A Föld Órája alkalmából országszerte készülnek saját szervezésű eseményekkel Budapesten és vidéken is. Ezekről a programokról a kezdeményezés hivatalos hazai oldala, a www.foldoraja.hu Események menüpontjában lehet tájékozódni.

Minden tett számít!

A lekapcsolás mellett a Föld Órája megújult üzenete – „Kapcsolódj a Földhöz!” – azt sugallja: idén az egyes embereknek nagyobb szerepe van, mint valaha. Ettől az évtől ugyanis a fókuszban a biológiai sokféleség megőrzése és a fenntartható életmód áll, hiszen ez az, amivel segíthetjük közvetlen környezetünk és egyúttal bolygónk megóvását.

Minden ember, minden apró tett számít! Éppen ezért a WWF Magyarország egy négylépéses kihívást indított, az utolsóról pár nappal ezelőtt rántották le a leplet. Ebben arra kérték az embereket, hogy vállalják, egy hétig tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalog mennek dolgozni vagy az iskolába, ezzel is hozzájárulva a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez és a tisztább levegőhöz. Az első kihívás során arra buzdítottak mindenkit, hogy csatlakozzanak a Föld Órájához, és március 24-én 20:30-kor kapcsolják le a világítást egy órára, második lépésként azt kérték, hogy egy hétig semmit ne nyomtassanak ki, ezzel is védve erdőinket, a harmadik kihívás során pedig a résztvevők vállalták, hogy egy hétig PET palackos üdítő vagy ásványvíz helyett csapvizet fogyasztanak, ezáltal csökkentik a műanyaghulladék keletkezését.

Regisztrálj Te is!

Még nem késő regisztrálni! Akár magánszemélyként, vállalatként, településként vagy intézményként jelentkezel, hozzájárulsz ahhoz, hogy bolygónk megőrizze azokat a természeti kincseit, amelyeket mára komoly veszélybe sodort az emberi tevékenység. Csatlakozz Te is, mert együtt lehetséges!