Tavaszi teendőink az autó körül

A hosszú, csapadékos, hideg tél nem csak külsőleg, hanem belsőleg is megviseli az autóinkat, különösen akkor, ha nem száraz (esetleg fűtött) garázsban állnak éjszakánként. Ahogy enged az időjárás hidege, úgy érdemes átvizsgálni autóinkat és elvégezni a szükséges teendőket, hogy nyugodtan vághassunk neki a tavasznak és a nyárnak.

Gumiabroncs-csere és miegymás

Ha ősz és tavasz, akkor irány a gumiszerviz és a téli-nyári gumiabroncs-csere, ezt a legtöbb autós tudja, és el sem felejtheti, hiszen erre a híradások is rendszeresen felhívják a figyelmünket. A gumicsere időpontját illetően pedig mindig a napi átlaghőmérséklet segít döntenünk, tavasszal, ha eléri a 7 C fokot, ideje lecserélni a téli gumikat. Aki figyelmes, az már jó előre időpontot foglal a szervizekben erre a műveletre, hiszen ha eljön ez az időszak, már csak két-három hétre tudnak csak időpontot adni nekünk. Persze előre nehéz megjósolni, mikor éri el, és haladja meg rendszeresen a hőmérséklet a 7 C fokot, ám általában igaz, hogy húsvét után nyugodtan járhatunk nyári gumikkal az autókon.

Nem a gumicsere azonban az egyetlen teendők a télvégi, tavasz eleji időszakban. Télen a sáros, fagyos, gyakran sózott utak nem használnak autónk külső állapotának, emiatt mindenképpen szükséges lehet egy alapos külső átvizsgálás, ezt azonban meg kell, hogy előzze egy mindent átfogó tisztítás. A felfedezett hibákat mindenképpen javítsuk, hiszen így megállíthatjuk a további karosszériaromlást, rozsdásodást. A mosásnál legyünk különös körültekintéssel az alvázra és a nehezen elérhető helyekre, hiszen ezek a részek még nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a tél során!

Amikor nem elég az otthoni átvizsgálás…

Vannak olyan helyzetek, amikor nem elég, ha saját magunk átvizsgáljuk az autót, hanem valamilyen komolyabb baj merül fel, erre utaló jelet veszünk észre autónkon. Ilyenkor jobb szakemberre bízni a probléma kijavítását, mint otthon nekiállni megjavítani, még ha értünk is valamennyire az autókhoz. Ilyen például a motormosás, amit fontos, hogy szakszerűen végezzünk, különben károsodásokat okozhat a motorban. A motorolaj szintjét is ellenőrizzük mindenképpen tavasszal, pótoljuk, ha szükséges, vagy ha aktuális végeztessük el a motorolajcserét.

Télen a fékeket is több minden elszennyezheti és az állandó nedvesség sem tesz jót nekik. Előfordul, hogy használat közben nyikorog emiatt vagy nehezebben használható, a saját biztonságunk érdekében ezt is nézessük meg szakemberrel. A legtöbb esetben csupán valóban a téli útviszonyok okozta szennyeződés a jelenség oka, ennek ellenére nem árt megnézetni, hiszen a fékbetétek kopottsága vagy a féktárcsák elhasználódása is okozhatja az árulkodó jeleket.

Ugyancsak tavasszal esedékes a klímaberendezések pollenszűrőinek tisztítása vagy cseréje, a nyári felkészülés jegyében erre mindenképpen fordítsunk gondot. A rendszeres tisztítással elkerülhetők az allergia típusú megbetegedések, melyek később megkeseríthetik a saját vagy családtagjaink életét.

Szintén szervizben ellenőriztethetjük a hűtőrendszer csöveinek állapotát, mert azok az elöregedésnek köszönhetően berepedezhetnek, ilyenkor elengedhetetlen a cseréjük.

A folyadékszinteket sem árt minden évszakban ellenőrizni, tavasszal a korábbi fagyálló szélvédőmosó folyadék helyett érdemes olyat a tartályba önteni, mely hatékonyabb a szélvédőnek csapódó rovarok eltávolításában, ezzel sokat javíthatunk a nyári látási viszonyokon!