A gyermekeknél kihagyhatatlan a leves!

A tartalmas levesek fogyasztásának számos előnye létezik, melyet már felmenőink is jól ismertek. Nem véletlenül nyúltak elsőként például egy jó kis csontleveshez vagy csirkehúsleveshez, amikor valaki a családból megbetegedett, ugyanis immunerősítő gyógyhatása van, lázas állapotnál pedig megelőzi a kiszáradást. A jó közérzet és az egészség alapja a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás, melyben nagyon fontos tényező a napi bőséges folyadékfogyasztás, amivel biztosítható a szervezet folyadékháztartásának egyensúlya, s ezáltal az életfolyamatok működése. A levesek a minőségi folyadék mellett kiváló tápanyagforrások is, amellett segítik az emésztési folyamatokat és hidratálják a szervezetet. A leves tehát, nagy vitamin-, rost- és ásványianyag tartalma lévén az egészséges táplálkozás alapvető eleme, melyet már gyermekkorban nagyon fontos beépíteni az étrendbe.

Gyermekkorban kihagyhatatlan a leves

A levesfogyasztás gyermekekkel való megszerettetése több szempontból is kiemelkedően hasznos: kedvező hatással van az emésztőrendszerre, serkenti az anyagcserét, beindítja a vérkeringést és segíti a méregtelenítést. Egyszerre több táplálkozási tényezőt is kipipálhatunk egy jó levessel, ami gyermekkorban kiváltképp fontos a fejlődő szervezet és immunrendszer számára. A gyermekek nagy mozgásigényűek, ezért fokozottabban oda kell figyelni náluk a megfelelő folyadékpótlásra, s a napi egy leves hozzájárul a kellő mennyiségű folyadék bevitelére. Sok gyerek nem igazán szeret bizonyos zöldségeket sem, azonban változatos, egészséges levesek rendszeres fogyasztásával az emiatt kiesett, fontos tápanyagok könnyedén pótolhatóak még akkor is, ha a gyermek nem eszi meg a levesből a zöldséget, hiszen annak értékes beltartalma belefő a lébe.

A leves nem véletlenül az ember egyik legősibb és legalapvetőbb tápláléka, s elnevezésének háttere is értékes mivoltát mutatja (a szanszkrit „su” és „po” jelentése „jól” és „táplálkozni”, melyből több nyelven is kialakult a leves szó: angolul „soup”, németül „suppe”, spanyolul „sopa”). Kutatásokból kiderül, miért van a leveseknek ilyen nagy egészségmegőrző hatása, s miért kell odafigyelni erre már gyerekkorban. Azoknak ugyanis, akik gyakran fogyasztanak levest, általában ritkábban alakul ki túlsúlyuk, mivel a főétel előtt elfogyasztott, ízletes, éhségcsökkentő folyadék után már kevesebb zsírt és kalóriát visznek be a szervezetbe, emiatt vér-koleszterinszintjük alacsonyabb marad, s így a szív- és érrendszeri betegségek is kisebb kockázattal szerepelnek későbbi életük folyamán.

Egészséges levest a gyereknek

Elkészítési módtól függően a legtöbb leves az egészséges kategóriába tartozik, vagy egy kis reformálással azzá tehető. Szerencsére leveseket változatos módokon készíthetünk el, nagyon sokféle variáció lehetséges mind összetételben, mind ízben, így egész biztosan megtalálhatók közülük azok, melyeket a gyermek szívesen fogyaszt. Készíthetünk könnyű folyadék leveseket, egyszerű krémleveseket (pl. sárgaborsó krémleves), s zöldség-, hús-, csont- vagy gyümölcsleveseket is, valamint melegen s akár hidegen fogyaszthatóakat is. Nagyon sokuk kihagyhatatlan összetevője a hagyma, fokhagyma, répa, zeller s további zöldségek, melyekből mindig használjunk bőségesen ügyelve arra, hogy ne főzzük túl őket, hogy minél magasabban megőrizhessék tápértéküket. Kitűnő fehérjeforrás a fejlődő szervezet számára a levesben például a bab, a lencse vagy a csirkehús. A tejszínt, tejfölt igénylő egyes krémlevesekben ez az összetevő pedig lecserélhető krémes joghurtra vagy kefírre, azonban a legtöbb krémleves turmixolással önmagával is sűríthető, krémesíthető.