Káros a sok ülés!

Manapság nagyon sok ember végez ülőmunkát, ám kevesen tudják, hogy ez mennyire káros az egészségre. Kutatók kimutatták, hogy a legtöbb betegség visszavezethető a mozgásszegény életmódra és kifejezetten káros a sok ülés!

Veszélyes a túl sok irodai ülőmunka!

Az orvosok évről-évre egyre több olyan beteggel találkoznak, akik valamilyen mozgásszervi problémával fordulnak hozzájuk. Ők azok, akik nagy valószínűséggel ülő életmódot folytattak évekig, évtizedekig, és most látják annak káros hatásait.

Ha jobban belegondolunk, reggeltől estig szinte mindig ülünk: reggel autóval indulunk a munkahelyünkre, ahol ülve töltünk 8-10-12 órát, majd hazaautózunk, otthon pedig leülünk a televízió elé. Még ha egy nagyon leegyszerűsített helyzetet is vázoltunk fel, akkor is látszik, hogy ébrenlétünk 80-90 százalékában ülő életmódot folytatunk. Ez pedig legelőször mozgásszervi problémákhoz vezet, majd a későbbiekben más betegségek eredője is lehet. A helyzetet tovább rontja az a tény, hogy attól az időponttól kezdve, amikortól a gyermekeink beülnek az iskolapadba, szintén többet ülnek a kívánatosnál. A helyzetet csupán némiképp enyhíti a mindennapos testnevelés bevezetése, hiszen a sok tanulnivaló, az óriási követelmény már általános iskolában elveszi az időt a mozgásos tevékenységektől.

Vizsgáljuk meg közelebbről, milyen káros hatásai lehetnek az ülőmunkának hosszú- és rövidtávon! A sok ülés miatt először helytelen izomtónus eloszlás alakul ki, és sok esetben a nyaki izmok is görcsössé válnak. Mivel nincsenek rendszeresen edzve, ezért a gerincet tartó mélyizmok gyengülnek, emiatt a gerincoszlop nem megfelelő helyzetbe kerül, így rossz tartás alakul ki. Évekkel később a rossz tartás akár porckorongsérv kialakulásához is vezethet, előfordulhat fejfájás vagy szédülés is.

Ugyanakkor jó, ha tudjuk, hogy az ülés nem csak a mozgásszerveinkre van hatással, sok esetben a belső szervek károsodása is megfigyelhető. Gyakran alakul ki magas vércukorszint, magas koleszterinszint, amelynek szövődményei a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetnek hosszú távon.

Tegyünk ellene, sportoljunk!

Tudjuk, hogy életmódunkat, munkánkat nem változtathatjuk meg, ennek ellenére sokat tehetünk a később jelentkező problémák megelőzéséért. A legfontosabb, hogy iktassunk valamilyen mozgásos tevékenységet, sportot a napirendünkbe, és tegyük azt rendszeresen! Az, hogy mit sportolunk, szinte mindegy, de jó, ha olyat, amely minden izmunkat átmozgatja. Erre a célra megfelelő sport az úszás, mely igen kímélő sport, és szintén megfelelőek a lazító, nyújtó mozgáselemek. Nagyon fontos a fokozatosság elve, bármilyen sportot kezdjünk is el, ne akarjunk rögtön maratoni távot futni, hanem lépésről-lépésre építsük fel magunkat. Mozgás előtt mindig melegítsünk be, és ha végeztünk, akkor nyújtsuk meg az izmainkat. Így elkerülhető az izomláz (mely sokak kedvét elveszi a későbbi mozgástól), és a sérülések nagy részét is elkerülhetjük.

A rendszeres, naponta végzett sport mellett, az irodai munka közben is álljunk fel óránként, és mozgassuk át az izmainkat. Erre szintén alkalmasak a nyújtó gyakorlatok, de jó példákat találunk az Egészségmagazin.com oldalán is ebben a cikkben.

Figyeljünk rá oda, hogy a szünetekben a szemünket is pihentessük, ha sokat nézzük a monitort, akkor ezekben a percekben próbáljunk messzebbre nézni, ez segít elkerülni a szem idő előtti károsodását.