Könyvelő váltása megfelelően

Számtalan cég szembesül azzal a problémával, hogy bevételének jelentős részét elviszik az adók, vagy nem működik megfelelően a könyvelés folyamata, annak ellenére, hogy könyvelési díjai folyamatosan nőnek. Könyvelőjük nem tudja tartani a lépést az aktuális változásokkal, például a cég növekedésével, tevékenységi körének bővülésével és fejlődésével, ráadásul sok esetben a bizalmi kapcsolat sem alakult ki a cégvezető és a könyvelő között. Ilyen esetekben javasolható, hogy váltson könyvelőt, mert az ezekhez hasonló kritikus szituációkban könnyen zsákutcában találhatja magát, ha nem a megfelelő szakember áll a cége mögött. Általában év végén veszi át az új könyvelő a folyamatokat a régitől, de ez nem jelenti azt, hogy ez az egyetlen járható út. Lehetőség van a könyvelő leváltására év közben is, ilyenkor érdemes megvárni a ciklus végét és a féléves zárásokat.

Nem halogatható a váltás, ha a könyvelő az előző időszakok könyvelését nem szakszerűen végezte, ilyenkor utódjának az érintett időszakot felül kell vizsgálnia, és ha kell, helyesbítenie kell. Az új könyvelőnek lehetősége van elkészíteni visszamenőleg az adott év könyvelését, így a korábbi hiányosságok javíthatóak és módosíthatóak. Miután az új könyvelő átvette a munkafolyamatot, saját módszere, szaktudása alapján folytathatja a tevékenységét. Ha nem történik meg a felülvizsgálat, akkor az új könyvelőt nem lehet felelősségre vonni az előző könyvelő munkájával kapcsolatban.

Érdemes személyesen megismerkedni az új könyvelővel, amikor egyrészről megbeszélheti vele, hogy Ön miért döntött a váltás mellett, másrészről tisztázzák le az egymás iránt támasztott elvárásaikat. Harmadrészt mindenképp beszéljék át a megbízási szerződés tartalmát és részleteit. Régi könyvelőjét se felejtse el időben értesíteni a váltásról, hogy a bevallások és beszámolók időben elkészüljenek. Fontos egyeztetni, hogy az új könyvelő mikortól veszi át a munkafolyamatokat, éppen ezért szükséges határidőket megadni, amire az átadás megtörténik.