Föld Napja Naszály-túra 2017: amikor az egész város elindul a hegyre…

2017. április 22-én, szombaton 9 órakor immáron több, mint huszadik alkalommal indul el a Naszály-túra, amely a népszerű, nagy múltú Föld Napja rendezvénysorozat* szerves részét képezi. A Naszály-túrán az utóbbi években annyi volt a résztvevő, hogy a rendezvény tervezhetetlenné vált. Ezért a szervezők tavaly óta internetes regisztrációhoz kötik a részvételt. Kérik, hogy azok, akik az idén is eltervezték, hogy feljmennek velünk a hegyre, azok a www.visevac.hu honlap Naszály-túra ikonját keresve regisztráljanak a programra, mert különben nem férnek fel a buszra, és nem tudnak nekik ebédet biztosítani.

A túra az idén Agyagbánya felsőről a hegy előteréből fog indulni. A résztvevők a Kő kereszt – Gombási pihenő – Ezoterikus rét – Nagybánya – kő érintésével jutnak fel a kilátóhoz, ahol elfogyasztják ebédjüket.

Ebéd után a Vaditató tó felé a hegyről leereszkedve a busz Agyagbánya alsóról fog visszavinni bennünket a városba.A túrázók ebéd után a Vaditató tavat érintve ereszkednek le a hegyről. A busz Agyagbánya-felsőről viszi vissza a résztvevőket a városba.

– Sokan úgy nőnek fel ebben a városban, hogy fel sem jutnak a Naszály-hegyre – mondta a tavalyi túrát követően az egyik túrázó. – Pedig ez az a túra, ami még a Pestre bejárókat, a különböző generációkat, vagy akár a városban felnövő és megöregedőket közös élményben részesíti…


…és ha visszaérnek, elmondhatják, mi váciak ismét megjártuk a Naszály hegyet így együtt, mert ez a közös bennünk, váciakban, ha mástól már nem is, de ettől a naptól van bennünk valami közös, ami összetart, ami jogot formál arra, hogy akkor is köszönjünk egymásnak, ha a hideg téli reggeleken a munkába sietve találkozunk – fogalmazott Bíró György, a túra szervezője.
– A túra előtt szemeteszsákokat is kiosztunk résztvevőknek, annak érdekében, hogy a hegy ösvényeit megtisztíthassuk – tette hozzá Bíró György, akitől megtudtuk továbbá, hogy a túraútvonal hossza 14 kilométer, szintemelkedése pedig 550 méter lesz. A túrát vezeti: Hajdú Sándor és Pálinkás Ferenc.

A szervezők mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

*A rendezvénysorozatot először 1990-ben rendezték meg, az országban elsőként Vácon.