NMHH: A „MAGYAR”, AZ „ÉLET”, A „SPORT” ÉS A „CSALÁD” VOLTAK 2023 ONLINE HÍVÓSZAVAI

A magyar online média kínálatát 2022-ben naponta átlagosan 4,2 millióan keresték fel, ez a szám 2023-ra 3,9 millióra csökkent – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Médiahatóság online média használatáról készült éves elemzéséből az is kiderült, hogy a hírolvasók figyelmét 2023-ban leginkább a pápalátogatás, a törökországi földrengés, a Wagner-csoport zendülése, az izraeli–palesztin háború és Suhajda Szilárd halálával kapcsolatos hírek kötötték le.

Az NMHH a tájékoztatása szerint a hírportálok, valamint a nézettebb tévék, hallgatottabb rádiók és olvasottabb újságok hivatalos Facebook-oldalainak posztjait más szemszögből is vizsgálta. Mint írták, minden hónap száz legnépszerűbb bejegyzésének szövegelemzése alapján megállapítható, hogy milyen szavakat preferálnak az újságírók. Toronymagasan vezet a magyar, de az élet, a sport, a válogatott, a család és Európa is felkerült a listára – közölték.

Az elemzés szerint a magyar online média kínálatát 2022-ben naponta átlagosan 4,2 millióan keresték fel, ez a szám 2023-ra 3,9 millióra csökkent. Napi szinten 64 millió oldalt nyitottak meg, egy olvasó körülbelül 16 hírt, blogbejegyzést, időjárás-jelentést, menetrend-információt vagy éppen szórakoztató tartalmat keresett fel 24 óra alatt. Hozzátették, hogy az applikációkkal és a külföldi oldalakkal együtt a teljes netes választékra napi 5,5 millióan voltak kíváncsiak.

Az NMHH jelentése arra is kitér, hogy megközelítőleg huszonhárommilliárd alkalommal kattintottak magyar oldalakra, ez 11 százalékkal marad el a megelőző év 26 milliárdjától. Ennek egyrészt az az oka, hogy 2022-höz képest kevesebbet neteztek a magyarok, azaz a teljes internetes forgalom visszaesett. A másik – kevésbé jelentős – ok, hogy számos felhasználó átvándorolt külföldi oldalakra – jegyezte meg a Médiahatóság.

A kifejezetten hazai hírekkel foglalkozó rovatoknál nagyjából napi másfél millió oldalletöltés volt jellemző – írták a közleményben. A 2023. március 11-én, az M1-es autópályán történt baleset 3,2 millióra tornázta fel az értéket, Ferenc pápa magyarországi látogatásának első napja 2,8 millió kattintást generált, szeptemberben pedig egy esztergomi robbanáshoz 3,3 millió oldalletöltés kapcsolódott – emelték ki.

Az elemzés szerint a nagyvilág eseményei közül nagy érdeklődést vonzott a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés; a mentés, a holttestek felfedezése, a magyar csapatok részvétele és a részvétnyilvánítások több mint egy hétig irányították az olvasók figyelmét a külföldi hírekre.

A Wagner-csoport június 23-án kezdődött lázadása az átlagos napi 1,9 milliós megtekintést 5,9 millióra növelte. Október 7-én az izraeli-palesztin háború került a hírcentrumba, a megrendítő történések körülbelül másfél héten keresztül fenntartották az érdeklődést – tért ki a részletekre az NMHH.

A sporteseményeket tekintve a magyar labdarúgó-válogatott győzelmeit felkapta a média. Az év legtöbb érdeklődőjét vonzó beszámoló Suhajda Szilárd hegymászó tragikus balesete volt, a sportoló a Csomolungma megmászási kísérletekor életét vesztette. Az augusztus 19-től 27-ig Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokság eseményei és a magyar sportsikerek szinte a verseny teljes ideje alatt fenntartották a sport iránt lelkesedők olvasási kedvét – közölte a hatóság.

Az NMHH közösségi médiában a legtöbbet olvasott bejegyzések alapján összeállította a 2023 hírkalendáriumát. Eszerint januárban a legolvasottabb hírek Baumann Péter rendőr halálra késeléséről, a férfi kézilabda-válogatott Izland elleni hazai győzelméről és az Aranybulla című sorozat 1,2-es IMDb-s értékeléséről szóló „pennaháborúk” voltak.

Februárban a Deák téren megkéselt 18 éves fiú halála, a törökországi és szíriai földrengések és az azt követő mentőakciók voltak a legolvasottabbak.

Márciusban a 3-0-s magyar győzelem a Magyarország–Bulgária labdarúgó Eb-selejtezőn és a törökországi és szíriai földrengések utáni mentések. Áprilisban Vágó István halála és Ferenc pápa magyarországi látogatása, májusban Suhajda Szilárd, Lang Györgyi és Tina Turner halála voltak a leolvasottabbak.

A júniusi hírek között Szoboszlai Dominik Liverpoolhoz igazolása és Rákay Philip nyílt vitái, júliusban Szoboszlai Dominik Liverpoolhoz igazolása, a magyar sportsikerek és egy ferencvárosi pad színváltó históriája. Augusztusban a Budapesten rendezett atlétikai világbajnokság eseményei, a magyar győzelem a férfi vízilabda-világbajnokságon és a Szoboszlai Dominikot méltató posztok voltak kedveltek a közösségi médiában. Szeptember az újabb magyar sportsikerek, a Szoboszlai Dominikot ünneplő posztok és a Törökországban, egy ezer méter mély barlangban megsérült kutató mentőakciójában kulcsszerepet játszó magyar barlangászok és barlangász orvosnő volt a legolvasottabb bejegyzés.

Októberben a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos hírek és a Gáspár Győzőről szóló posztok, míg novemberben újra a magyar labdarúgó-válogatottal kapcsolatos posztokra voltak a legtöbben kíváncsiak.

December a Szoboszlai Dominikot dicsérő posztok, a karácsonnyal és a szilveszterrel kapcsolatos bejegyzések, valamint a magyar labdarúgó-válogatott kisorsolt Eb-csoportja, a meccsek időpontjai és helyszínei voltak a legolvasottabbak.

A közlemény kitér arra is, hogy a teljes tanulmány az NMHH honlapján, a Kutatások menüpontban érhető el.