VONATON MÁJUS 13-TÓL KEZDŐDIK A BALATONI ELŐSZEZON, INDUL A DUNAKANYARI JÉGMADÁR-EXPRESSZ IS

Az utasigényekhez igazodva a MÁV-VOLÁN-csoport idén is „megnyújtja” a balatoni szezont: már a pünkösdi időszakot megelőzően bevezetik előszezoni menetrendjüket, amivel jóval többen, több időpontban és kényelmesebben juthatnak el a tóhoz, mint a szezonon kívüli időszakokban.

Az előszezoni menetrend keretében már május 13-tól, azaz a hivatalos, iskolai szünidőt egy hónappal megelőzően sűrűbb eljutást biztosít a vasúttársaság a tó partjához és növelik a kerékpárszállítási kapacitásokat.

Az elmúlt években az előszezoni menetrend nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az állami közlekedési társaság nemcsak elérte, de meg is haladta a világjárvány előtti időszak rekordját: tavalyelőtt és tavaly is a teljes szezonban mintegy 3 millióan vették igénybe csak a balatoni járatokat.

Az idén tehát május 13-tól június 21-ig ismét előszezoni menetrend lép érvénybe a Balaton könnyebb tömegközlekedési elérése érdekében: a part menti nagyobb települések az alapütemű, átlagosan óránként járó vonatok mellett további járatokkal is elérhetővé válnak.

A szezonon kívüli – úgynevezett téli – menetrendhez képest bővülnek a kerékpárszállítási lehetőségek, több IC-kocsi és motorvonat áll forgalomba, ezáltal a kora tavaszi időszakhoz képest több férőhely áll az utasok rendelkezésére.

Fotó forrás: MÁV-Volán

A balatoni állomásokon is nagy figyelmet fordítanak a rendezett állapotok, az általános tisztaság fenntartására, virágok ültetésére, azok gondozására, ennek jegyében több ezer dísznövényt telepítettek a megállóhelyeken az elmúlt időszakban. Az elmúlt években végrehajtott fejlesztések lehetővé teszik, hogy a magyar tengerhez utazók közül minél többen a versenyképes és környezetbarát vasúti és buszos utazást válasszák.

Hétvégi és ünnepnapokon az előszezonban is közlekedik a legkorszerűbb, légkondicionált KISS emeletes motorvonat Szob és Fonyód között Jégmadár expresszvonat néven, közvetlen balatoni kapcsolatot biztosítva a Dunakanyar térségéből.