A TERMÉSZET AJÁNDÉKAI A ROVAROK ELLEN

A jó idő beköszöntével megjelent a rovarok inváziója is. Ha szerencsések vagyunk a házunkat, lakásunkat elkerülik, viszont egy kellemes túrát vagy sétát pillanatok alatt rémálommá tudnak változtatni. Ilyen esetekben gyakran szembesülhetünk a bolti rovarirtó szerek hatástalanságával. De van megoldás, méghozzá a természetből.

Ebben a cikkben pár növényi alapú alternatívát mutatunk be a zavaró rovarok, különösen a szúnyogok és a kullancsok ellen.

  • Citromfű: Legyen szó szúnyogokról, kullancsokról, vagy bolhákról, ki nem állhatják a citromfű illatát. A friss növény a háziállatokon is alkalmazható, ha bolhák telepedtek rájuk. Egyszerűen a kedvenceink bundáját végigdörzsöljük vele, másnapra eltűnnek az irritáló vérszívók.
  • Borsmenta: Szintén alkalmazható bolha, kullancs, szúnyog, illetve pókok és hangyák ellen. Illóolaját kullancsra csepegtetve, csipesz és kellemetlen beavatkozások nélkül eltávolíthatjuk. A borsmenta erős illatától az élősködő magától távozik a bőrből.
  • Levendula: Leginkább nyugtató hatása miatt közkedvelt növény, viszont kevesen tudják, hogy évszázadok óta használják a rovarok távoltartása érdekében. Bolhák mellett elriasztja a molyokat és a legyeket is.
  • Eukaliptusz: A fentiekhez hasonlóan szintén aduász gyógynövény, mely illatától a rovarok messzire elkerülnek minket.

A felsorolt gyógynövények alkalmazása illóolaj formában ajánlott. Vízzel hígítva könnyen alkalmazható spray készíthető, melyet magunkra fújhatunk. Nagyobb mennyiség alkalmazása előtt győződjünk meg arról, hogy nem vált ki számunkra egyik gyógynövény sem allergiás reakciót!